Lotus deelt de bezwaren van Red Bull Racing en Mercedes over de Pirelli’s van 2013 niet. De klachten richten zich op de ontwikkelde compounds, waarbij Red Bull Racing en Mercedes ontevreden zouden zijn, qua bandenslijtage.

Door het snel slijtende rubber concentreren teams zich meer op het ontzien van het materiaal dan op echt racen, zo luidt de claim van de oppositie. Lotus behoort daar duidelijk niet toe en is wel gelukkig met de huidige Pirelli’s.

Technisch directeur James Allison: Ik vind de stap ten opzichte van vorig jaar helemaal niet zo groot. De reeks is over de gehele lijn wat zachter en de nieuwe constructie maakt het lastiger om een beroep te doen op het rubber aan de binnenkant van de band. In andere woorden, het beschikbare rubber is gereduceerd omdat het moeilijk is om het gehele loopvlak op het asfalt te krijgen.

Bepaalde teams dringen aan op de herinvoering van de compounds van 2012, maar die handelen vooral uit eigenbelang. Wij vinden dat de banden zorgen voor mooie races, maar wij zijn ook niet onpartijdig, aangezien onze auto prima omspringt met de banden., aldus Allison.

Volgens het Duitse Auto Motor und Sport zijn de andere topteams van mening dat Lotus een oneerlijk bandenvoordeel heeft ten opzichte van de rest. En dat voordeel zou voortkomen uit het feit dat Pirelli zijn banden test met een drie jaar oude Renault, de voorloper van het huidige Lotus.