Welkom voor het rechtstreekse verslag van de verde vrije oefensessie op de Motorpseedway te Indianapolis, voor de Grote Prijs Formule 1 van de Verendigde Staten van Amerika. We gaan zodadelijk van start, en omdat het ochtend is in Amerika, is het nog gevoelig kouder dan gisteren: het asfalt heeft zo’n 33 graden warmte, de lucht 21. De wind ziet er hetzelfde uit als gisteren, een zuchtje tegenwind op het lange rechte stuk van start/finish. De druk is een beetje gestegen vannacht, maar de luchtvochtigheid is omhooggeschoten naar 60% (tegenover 37% gisteren).

We zijn 8 minuten onderweg maar er is nog niets gebeurd. De beide Minardi’s en Jordans hebben ��n installatierondje gereden en zijn vervolgens weer in de pits gedoken.

Meer dan een kwartier ver in de sessie wordt er dan eindelijk een snelle ronde gereden. Het is Patrick Friesacher in de Minardi, die een 1:16.552 en daarna een 1:15.963 rijdt. Enkele minuten later komen ook Narain Karthikeyan en Christian Albers een tijd neerzetten. Karthikeyan is sneller dan Friesacher, Albers vooralsnog niet.

Met nog twintig minuten te gaan komt Kimi R�ikk�nen voor het eerst buiten, hij rijdt in zijn outlap de snelste tijd in de tweede sector, maar duikt meteen weer binnen. Michael Schumacher rijdt wel meteen door en zet de snelste tijd neer: 1:12.180, dat is anderhalve seconde sneller dan Narain Karthikeyan.

Een kwartier voor tijd komt Rubens Barrichello ook rijden. In zijn eerste ronde komt hij een tiende tekort op zijn teamgenoot, maar daarna duikt hij er 3 tienden onder: 1:11.838 is de nieuwe eerste tijd. Er hebben overigens nog maar zes rijders een snelle ronde gereden.

Dat wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de nog lage temperatuur. Gisterennamiddag (lokale tijd) was het een stuk warmer, en dat is ook aan de topsnelheid te zien: een voorlopige 331km/h van Rubens Barrichello nu, tegenover een 349km/h van Pedro de la Rosa gisteren…

Een goeie zes minuten voor het eindsignaal is er zowaar een zevende rijder met een snelle ronde: David Coulthard in de Red Bull Racing-Cosworth. Zijn tijd: 1:12.409, en een derde plaats op 6 tienden van Rubens Barrichello.

In de laatste vijf minuten komen de beide McLarens nog even buiten. De eerste die een tijd neerzet, is Juan Pablo Montoya, en het is een knaller: 1:10.726 is meteen de snelste tijd van het weekend, en maar liefst 1.112s sneller dan Barrichello… Teamgenoot Kimi R�ikk�nen rijdt terug binnen zonder een snelle ronde te rijden.

Michael Schumacher circuleert ook nog. hij verbetert zijn tijd tot 1:11.769, maar dat is nog steeds meer dan een seconde trager dan Montoya, die een goed weekend beleeft.

De sessie wordt afgevlagd, en het was niet echt de moeite om te bekijken: slechts acht rijders reden een snelle ronde. De meeste anderen hebben alleen wat out- en inlaps gereden. Jarno Trulli kwam helemaal niet de baan op. Tijden volgen snel.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter