Welkom bij het live verslag van de Grand Prix van USA. Een heleboel geruchten doen intussen de ronde,  onder andere dat de Michelin-teams maar ��n ronde zullen rijden. De warm-up lap is intussen ingegaan, we zullen zien wat gebeurd.

Alle Michelin-teams rijden de pits weer in !!!
Enkel Ferrari, Jordan en Minardi gaan van start.

Jawel, een staande start met 6 wagens. 6! Waarom?

Misschien komen de Michelin-teams nog buiten, ze zitten nog steeds in hun wagen. Maar ze staan intussen wel al op 2 ronden.

Alle Michelin-teams geven op, we gaan dus voort met amper 6 wagens.
De stand na 4 rondjes: M.Schumacher, Barrichello, Monteiro, Albers, Karthikeyan, Friesacher.

160 000 toeschouwers worden in de steek gelaten. Velen daarvan beginnen nu reeds, begrijpelijk, het circuit te verlaten. Intussen nog steeds geen verandering in de tussenstand.

Het is meer een circus aan het worden dan een sport. Hier gaat de waardigheid. De toeschouwers beginnen nu met alles op het circuit te gooien wat ze vastkrijgen. Tribunes zijn leeg aan het lopen.

De tribunes zijn bijna leeg. De startgrid ligt vol met water, steeds meer en meer flessen worden op het circuit gesmeten. Hoe lang houdt men dit nog vol?

De eerste pitstops zijn nu verlopen, en Barrichello heeft de leiding overgenomen van Micha�l Schumacher. De Duitser zelf voelde problemen, men stond klaar met de band maar die heeft men uiteindelijk nog terug weggelegd.

Christijan Albers kende problemen bij zijn pitstop, kon toch voortrijden, maar staat nu al wel op ��n ronde van de nummer 3 – zijnde Monteiro. Barrichello heeft intussen een voorsprong van om en beide 3 seconden op Micha�l Schumacher, die een probleem lijkt te hebben met zijn achterband.

Intussen lopen de eerste reacties binnen.
David Coulthard: “Als het van mij afhankelijk was, dan racete ik gewoon. Deze situatie gaat een bittere smaak nalaten bij de mensen. Eerlijk gezegd voel ik me als rijder beschaamd om hierbij betrokken te zijn. Volwassen mensen zijn er niet in geslaagd om een show neer te poten. Het is een trieste dag voor de sport.”

Flavio Briatore: “Het spijt ons. Het spijt ons voor de sport, voor de toeschouwers. Alles aan de wagen mag veranderd worden voor de race. De ophanging, de vleugels, de motorkap, enz… alleen de banden niet. Waarom niet?”

Er ontstaan massale file’s buiten het circuit van de 100 000 toeschouwers die vertrekken.

Een spannend moment weliswaar! Schumacher rijdt de pits buiten, Barrichello komt net start-finish voorbij. Samen gaan ze door de eerste bocht, maar Barrichello heeft teveel snelheid en moet rechtdoor. Schumacher aan de leiding met nog 20 ronden te gaan. Toch is Barrichello sneller en hij gaat er voor. Het eerste spannende moment in de race.

Teamradio bij Ferrari: Het is toegestaan te racen, maar let op dat je de banden niet stukrijdt.

Reactie van Jacques Villeneuve: “Het was niet onze beslissing, maar van Michelin waar we afhankelijk van zijn. Misschien was het wel de enige juiste beslissing. Want als je band ontploft bij een snelheid van 320 km/uur dan wordt het niet alleen gevaarlijk voor ons, maar ook voor de toeschouwers.”

De laatste 5 ronden zijn nu ingegaan, en Barrichello vertraagd…

De race is gefinisht. Schumacher wint voor Barrichello, Monteiro, Karthikeyan, Friesacher en Albers. De anderen hebben geen 90% van de race gereden, dus hebben geen punten.

Het publiek is woedend, fluit- en boeconcerten stijgen op en daar vliegen weer flessen rond.

Ze durfden het podium niet op, de drie heren. Enkele duizenden supporters die al aan de hekken klaarstonden om het circuit te bestormen. Men vreest voor de veiligheid, maar de podiumceremonie komt toch.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter