Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Italië in 2015 op circuit Monza, herkenbaar aan de kenmerkende rood-groene kerbstone-kleuren

Bernie Ecclestone is in onderhandeling met de organisatoren van de Grand Prix van Italië over de overeenkomst vanaf seizoen 2017. Voor dit jaar zijn de Italianen veilig, maar vanaf 2017 is er geen zekerheid dat het F1 circus nog langer neerstrijkt op Monza. Ecclestone: Ze mogen zo lang nadenken als ze willen, als ze er aan het eind van de maand maar uit zijn Ecclestone maakt sinds jaar en dag aan GP organisatoren duidelijk, dat als ze een GP willen organiseren ze moeten betalen.

En kunnen of willen ze dat niet, dan duikt er binnen de kortste keren een oliestaat op die best een roemruchte Europese kalendertitel wil vervangen. Waar olie is, is geld en waar geld is, daar komt de Formule 1 op den duur.

Heilige huisjes maken plaats voor geldpakhuizen; In Frankrijk, waar Grand Prix racen werd uitgevonden, is al sinds 2008 geen GP meer gehouden, in Duitsland, waar F1 ontzettend populair is door eerst Schumachers, toen Vettels en nu Mercedes’ hegemonie, werd vorig jaar de Grand Prix simpelweg gecanceld om een dispuut over geld. En er kraaide geen haan naar, de teams reisden gewoon af en de rijders, ook de Duitse, gingen gewoon van start.

De Italiaanse Grand Prix wordt al vanaf het begin van F1 races uitgeschreven, op Monza zijn de meeste Grand Prix ter wereld gehouden. Het is een -in de huidige kalender- uniek circuit dat puur om snelheid draait. Je kunt bij wijze van spreken je vleugels er wel afschroeven, en gaan. Snelheid is wat de klok slaat op Monza. Moderne circuits zijn zo gelegd, dat aerodynamica en wegligging samen met rijvaardigheden de spil in het spel zijn. Monza vraagt lef en besluitvaardigheid van de rijder, naast veel pk’s en weinig drag.

Het zou goed zijn, als de fans meer stem zouden kunnen krijgen in de besluitvorming van de kalender. Als Ecclestone geld als drijfveer ziet, dan is dat slecht voor de sport. Waar geld regeert en niet slechts een prettige bijkomstigheid van excelleren is, verliezen andere stakeholders. Op den duur keren fans zich dan af van de sport, gaan talentvolle rijders weggekocht worden naar andere klassen en laten sponsoren de sport lauw wegens te weinig publieke belangstelling.

Opvallend is dan ook, dat in alle gremia die zich mengen in de besluitvorming van de Formule 1 de fans van de sport, het publiek, niet vertegenwoordigd is.

Reageer hier, geef je mening!


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!