Niemand gaat ervan uit, dat wij gaan winnen

In een interview met Andrew Benson van BBC Sports heeft Andy Cowell, baas van de AMG motorenafdeling gezegd, dat Ferrari zal winnen in 2016. Niemand gaat er hier vanuit, dat wij gaan winnen dit seizoen. We weten dat Ferrari enorme stappen maakt en ook McLaren-Honda komt eraan. Men gaat er vanuit, dat we verslagen gaan worden door Ferrari.

Mercedescoureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg domineerden groots in de voorbije twee seizoenen, samen haalden ze 32 van de 38 gehouden grand prix binnen. van de overige gingen er vorig seizoen 3 naar Sebastian Vettel.

Volgens Cowell was de vooruitgang die Ferrari maakte in 2015 al zeer opmerkelijk, gezien de 3 GP’s die Vettel in de wacht sleepte. Lewis Hamilton pakte er 10, Nico Rosberg de overige 6, waarvan de helft overigens nadat Lewis Hamilton het wereldkampioenschap al in de wacht sleepte.

McLaren-Honda

Dat seizoen maakte Honda de rentree in formule 1, maar McLaren reed met die motor 2,5 seconden langzamer dan de top. Volgens Cowell was dat logisch te verklaren door het feit, dat de Japanners veel minder tijd hadden om hun motor te ontwikkelen dan de teams die in 2014 ook al meededen met hun motor.
Ze zijn in het diepe gesprongen en gingen publiekelijk op hun gezicht, maar ze zijn heel doelgericht en dat geldt zeker ook voor McLaren. Wij weten hier precies hoe ze bij McLaren hun tanden in de data zetten en werken tot ze alles hebben geanalyseerd. Die gaan grote, zeer grote stappen maken deze winter.

Mercedes AMG leverde van 1995 tot en met 2014 de racemotoren aan McLaren en werkten dus nauw met hen samen tot Mercedes Brawn GP overnam en zelf toetrad tot de constructeursteams in Formule 1.

De plank mis

Mercedes heeft de toon gezet in F1 sinds de turbo-hybridemotoren in 2014 in gebruik werden genomen. Ferrari en anderen hadden het nakijken. In het laatste jaar heeft Ferrari echter bewezen, dat ze de techniek van kynetische energie opslaan en gebruiken op het gewenste moment enerzijds en de “ouderwetse” turbotechniek anderzijds net als Mercedes uitstekend onder de knie hebben, in tegenstelling tot Honda -dat zowel met de turbotechniek als met de energieopslag volkomen de plank missloeg- en Renault.

Dat Cowell de wet van de remmende voorsprong van toepassing verklaart op zijn eigen team is teveel gezegd: In de afgelopen twee jaar hebben we goede stappen gemaakt. Daar komt heus geen einde aan nu. We weten hier allemaal, dat we er nog niet zijn.

Opzienbarende technische verbetering

Volgens Cowell is de jacht op betere prestaties in de formule 1 bedoeld om de motorenfabrikanten in staat te stellen grote stappen voorwaarts te zetten naar veel zuiniger en efficiëntere motoren, ook voor de auto’s op de weg. De huidige regels in F1 zijn opgehangen aan twee uitgangspunten; de beperking op het totale verbruik tijdens de race en een beperking op het brandstofverbruik per seconde. Volgens Cowell heeft dit geleid tot overdonderende winst ten aanzien van de thermische efficiency van hun motoren. Dat wil zeggen: hoeveel van de energie uit de brandstof wordt omgezet in kracht die de motor levert. Volgens Cowell hadden de motoren die gebruikt werden tot en met 2013 (Atmosferische 2,4 liter V8 met regeneratietechniek) een thermisch resultaat van 29%, ongeveer hetzelfde als uw auto die nu voor de deur staat. Een gewone dieselaangedreven auto doet ongeveer 38%.

Renault 2014

Renault worstelde met de betrouwbaarheid in 2015 van hun motoren. Het thermische resultaat van de motoren in 2015 was 50% volgens Cowell. Dat is dus een stuk efficiënter dan de auto voor de deur. Cowell: De motoren werden in 2015 efficiënter dan die van 2014 en ik verwacht, dat dat nu ook zo zal zijn en dat dat de komende jaren zo zal blijven gaan. De F1 motoren hebben dus een steeds groeiende opbrengst en dat zegt nogal wat voor de toekomst van de auto’s waar we dagelijks mee rijden.

geef hier jouw mening over de motoren in Formule 1


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!