Jarno Trulli zegt dat de huidige betrouwbaarheid de moderne Formule 1 auto’s, funest is voor de ‘beleving’ in de sport. In Valencia waren geen uitvallers in de race. Dit gebeurde slechts vier keer eerder in de geschiedenis van de F1 en dat was volgens de Italiaanse veteraan een triest record.

We hebben een nieuw, voorheen ondenkbaar record in Valencia gebroken: Alle 24 auto’s die aan de race begonnen, kwamen aan de finish: geen storingen, geen uitvallers, geen crashes. Ik weet niet of Narain [Karthikeyan] er trots op moet zijn, om als eerste coureur ooit als 24ste te finishen. Ik weet niet hoe ambitieus hij daadwerkelijk is, zo schreef Trulli schreef in een column voor Repubblica.

Trulli betoogd dat de perfecte betrouwbaarheid, de F1 een ander menselijk element heeft verloren.

Valencia kent, naar mijn mening, naast Vettel een andere winnaar. Namelijk de technologie. In de afgelopen jaren heb ik gezien dat de strijd tussen de rijders veel minder belangrijk wordt. Terwijl de techniek steeds meer op de voorgrond komt. Het onvoorspelbare is verloren gegaan, wat wij een ‘mechanisch defect‘ zouden noemen, zo gaat Trulli verder.

10 a 15 jaar geleden, toen ik begon racen [in de F1], wist een coureur dat hij aan een race begon, maar niet of hij de finish zou behalen. Vandaag de dag is de betrouwbaarheid heel gewoon. De auto’s hebben een stuur, vier wielen en zijn zeer betrouwbaar. Alsof het vanzelfsprekend is! Ik kan de laatste keer dat een motor ontplofte in een F1-race mij niet meer herinneren. De technici hebben hun kwaliteitscontrole zeer sterk verbeterd en laten tevens geen detail aan het toeval over

Trulli gelooft dat dit een negatief effect heeft op de F1:

Dit betekent ten eerste dat de kansen voor een klein team om in de punten te rijden, zwaar gereduceerd zijn. En ten tweede is dat de F1 er saaier op wordt, zei hij. Het was geen toeval dat de race in Valencia de saaiste van het jaar was

Wij denken dat Trulli maar eens op Youtube moet kijken naar de GP van Korea 2010. Als hij toch zo graag een ontploffende motor wilt zien…[Vettel]. Tevens moeten we aardig wat auto’s zien uitvallen, indien Trulli punten wilt pakken wegens malheur van anderen.

Misschien kan hij beter vaker een onderhoud met zijn technici hebben, over hoe de auto te verbeteren of in een andere klasse rijden [NASCAR of LMS].