Het gesprek in de ontvangstruimte van Toyota is nog niet begonnen of Cristiano da Matta kiest de aanval.

Hij heeft gehoord dat een Nederlandse journalist in het rennerskwartier rondbazuint dat de coureur aan het einde van het seizoen een andere baan kan gaan zoeken. De Braziliaan is op zijn hoede, want in dit jaargetijde worden de beslissingen genomen voor volgend jaar. En de sterren staan niet goed, afgaande op de geluiden in het geruchtencircuit. Het silly season kan hem naar eigen zeggen gestolen worden, maar alle informatie is kennelijk welkom.

Dat is op zichzelf begrijpelijk. Ralf Schumacher wordt al tijden genoemd als nieuwe kopman van de dolende Japanse renstal, dat geld te veel en resultaten te weinig heeft. In dat scenario is geen plaats meer voor de 30-jarige coureur uit Belo Horizonte.

“Voorzover ik weet, is er nog geen enkele beslissing genomen,” stelt Da Matta echter. “Ik lees eerlijk gezegd niet zo veel kranten en tijdschriften, maar wat ik wel zie en hoor is dat er veel onzin geschreven staat. Soms zit er wel een kern van waarheid in, maar wordt er veel bij verzonnen. De mensen hoeven trouwens niet over mij in te zitten. Ik maak me zelf immers ook geen zorgen.”

De krullenkop van de grid is goedlachs, spraakzaam en op het oog zorgeloos. Dat laatste is slechts schijn; natuurlijk moet hij zich zorgen maken om zijn positie. Na twee moeizame jaren in de Formule 1 presteert Da Matta redelijk, maar zeker niet geweldig. Die stelling wil hij wel aanvechten.

“Luister, ik heb de omstandigheden niet in de hand. We doen ons best om de auto beter te maken, maar we zijn een jong team dat elke wedstrijd weer leert en beter wordt. Ik weet ��n ding zeker: het probleem in dit team is niet de kwaliteit van de coureurs, maar die van de auto. Daarom is Toyota er niet bij gebaat om mij te vervangen.”

Hij voert ter verdediging aan dat hij in het verleden heeft aangetoond dat hij behoorlijk kan sturen. Hij won in 2002 (in een Toyota) de titel in de Amerikaanse CART-serie, in het team van Newman/Haas. Die prestatie was de aanleiding voor zijn promotie naar de Formule 1.

“In de jaren daaraan voorafgaand ben ik langzaam omhoog geklommen naar de top. Ik was in 1999 na Montoya de beste nieuwkomer in de CART. Ik heb die successen behaald m�t een Toyota-motor achter me. Ik denk dat het team heus wel weet wat ik kan. De vraag is alleen of het team de tijd krijgt en neemt om langzaam naar de top te werken. Die beslissing wordt door anderen genomen - ik heb daar helaas geen invloed op.”

Terug op Amerikaans grondgebied hoopt hij zijn werkgever te tonen dat hij er nog toe doet. Zijn oudere teamgenoot Olivier Panis zou namelijk mogelijk wel kunnen aanblijven. Op basis van de resultaten in feite ten onrechte. Da Matta scoorde vorig jaar 10 WK-punten, tegen Panis 6. Weliswaar won de Fransman het onderlinge kwalificatieduel vorig jaar met 13-3, maar dit jaar is de stand na acht races in evenwicht: 4-4. Bovendien behaalde Da Matta dit seizoen drie WK-punten dankzij zijn zesde plaats in Monaco, terwijl Panis er maar eentje heeft gescoord. Da Matta zou voorts afgelopen weekeinde in Canada een puntje zijn uitgelopen, als hij niet was gediskwalificeerd.

Een dergelijke discussie wil Da Matta, een fervent gitaarspeler en mountainbiker, niet voeren.

“Ik ga mezelf niet vergelijken met mijn collega. Olivier en ik zijn beiden even snel. Dat zeg ik op basis van de afgelopen twee jaar. Sterker nog, je zult nauwelijks verschillen aantreffen tussen mij en de testrijders Ricardo Zonta en Ryan Briscoe. Op basis van trainingen en testsessies heeft Toyota onderzoek gedaan naar onze onderlinge prestaties. De ervaring leert dat we alle vier binnen ��n of twee tienden van een seconde zitten, met telkens een ander als snelste. We zijn absoluut aan elkaar gewaagd.”

Volgens Da Matta, wiens vader liefst 14 keer toerwagenkampioen van Brazili� was, staat of valt zijn loopbaan in de Formule 1 met de progressie die het team dit jaar kan boeken. In Hockenheim krijgt Toyota de beschikking over een nieuwe auto.

“De motor is de sterkste in het veld, maar het chassis en de a�rodynamica moeten beter. Wanneer we het eindelijk kunnen opnemen tegen de topteams, zoals BAR Honda dat nu ineens kan, dan hebben we ook die onzinnige discussie over de rijders niet meer. Want plotseling zijn Button en Sato geweldige coureurs. Maar vorig seizoen waren ze echt niet minder.”

De puzzelstukjes zullen volgens Da Matta op hun plaats vallen, niet in de laatste plaats dankzij het aantrekken van Mike Gascoyne als nieuwe technisch directeur. Een aanwinst, aldus de Braziliaan.

“Je merkt aan alles dat hij een topper is. Hij paart rust aan overtuigingskracht. Hij heeft bij Renault geweldige resultaten behaald en we hopen dat dat bij Toyota ook gebeurt. Ik hoop dat ik de tijd krijg om dat mee te maken. En als het niet gebeurt, dan heeft het aan mezelf gelegen. Het is nu eenmaal mijn opdracht te presteren, ongeacht de omstandigheden.”

 

bron: ad

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter