Na een race die hij enkel als teleurstellend kan beschrijven, nam Jean Todt de tijd om met een journalist van Pitpass enkele dingen te bespreken.
Ondanks het feit dat hij vorige week had gezegd dat Michael Schumacher onmogelijk alle races van het seizoen kon winnen, had Todt wel gehoopt op een zegen voor de Duitser.

“Het is zo’n incident dat je moeilijk kan aanvaarden, maar dat gebeurt nu eenmaal in de racewereld.”

“Het gebeurt dat rijders hun wagens klaar maken (opwarmen van banden en remmen) voor een herstart. Het was tijdens deze voorbereiding dat het ongeluk plaats vond.
Het was een teleurstelling voor iedereen, maar je moet het ongeluk verwerken en opnieuw starten.”

“Monte Carlo was niet de beste GP voor Ferrari dit seizoen, ondanks de derde plek van Rubens. We hadden een prima strategie voor de race, maar door de verschillende incidenten konden we die niet tonen.”

Het moest er ooit eens van komen dit seizoen, en Jean Todt feliciteert Jarno Trulli met zijn eerste overwinning. Montoya treft volgens Todt geen schuld aan het ongeluk dat zijn rijder de race kostte.

“Onze wagen heeft moeten opgeven, dat is alles wat er gebeurt is. De FIA zal nu waarschijnlijk zoeken naar een maatregel die dit soort dingen moet vermijden.”

“Hij verdiende van te winnen, omdat hij zich goed kwalificeerde. Hij reed een perfecte race, en won ze. Je kunt niet anders dan hem feliciteren, het is een prima erkenning voor een zeer goede piloot.”

Max Mosley zei vorige week dat Ferrari zich misschien zou terugtrekken uit de Formule 1, maar Jean Todt wil er weinig over kwijt.

“Zoals je weet is Ferrari lid van de GPWC, en we zijn bezig met gesprekken met de GPWC, Bernie, Max Mosley en de banken. Meer ga ik hier niet over zeggen.”

Ferrari vernieuwde dit weekend ook zijn contract met Bridgestone dat eind dit jaar afliep. De Japanse bandenconstructeur zal dus ook de volgende jaren het rubber van de Scuderia verzorgen. Over een termijn sprak Todt niet, waarschijnlijk omwille van het voorstel om slecht 1 bandenleverancier toe te laten.

“We hebben het vernieuwd voor de volgende jaren. Ik kan je er geen details over geven.�

De vraag die iedereen zich gisteren stelde: Waarom riep Ferrari Schumacher, die nog een tweede stop moest maken, niet binnen tijdens de Safety Car procedure?

“Het was duidelijk dat we toegaven dat we de race verloren hadden. We wisten dat hij zonder de crash van Alonso, hem nooit had kunnen inhalen. Onder deze omstandigheden was de enige oplossing met zwaardere wagens te rijden. De andere zou veel trager zijn geweest voor Michael die nog genoeg brandstof had om mee te doen voor de overwinning.”

De veiligheid van Monte Carlo staat al jaren ter discussie. Het circuit beantwoordt al een lange tijd niet meer aan de minimum vereisten van de F1. Toch blijft het op de kalender staan, maar wanneer de teams zelf niet meer aan de veiligheid denken werd er voor Todt een grens overtreden. BAR hield Sato buiten, ook al was het al een ronde duidelijk dat zijn motor stuk was.

“Het was verschrikkelijk. Er kon een ongelofelijk ongeluk gebeuren. Gelukkig bleef het zonder erge gevolgen, maar het was net een zandstorm of dikke mist.”

 

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter