Op papier zijn er aanwijzingen dat Jos Verstappen snel terugkeert in de Formule 1. Maar zijn sponsors staan niet te trappelen.

In de regionale dagbladen en op de diverse websites in binnen- en buitenland doet de naam van Jos Verstappen weer uitgebreid de ronde. De mare is ditmaal dat Jos Verstappen op dinsdag 1 juni op het circuit van Silverstone niet alleen in de Jordan gaat testen, maar zelfs dat zijn rentree in de Formule 1 tijdens de Grand Prix van Canada (13 juni) op handen zou zijn.

Voor dat gerucht lijken op zichzelf redelijke argumenten aan te voeren. Ondanks de ontkenningen van teambaas Eddie Jordan tijdens de GP van San Marino dat ��n van zijn coureurs op een schopstoel zou zitten, lijken de dagen van Giorgio Pantano geteld.

De geldschieters van de Italiaan hebben aan het begin van het seizoen weliswaar een aanbetaling van 1,5 miljoen dollar gedaan, maar de per 1 mei verplichte tweede termijn van 1 miljoen dollar is nog altijd niet op de rekening van de armlastige renstal bijgeschreven. Bovendien moet Pantano later in het seizoen nogmaals 1 miljoen dollar op tafel leggen. De debutant heeft uitstel van betaling gekregen tot en met 31 mei, maar dan eist de zuinige Ier boter bij de vis. Het is natuurlijk geen toeval dat een dag na dit ultimatum een zekere Verstappen de EJ 14 zal beproeven op Silverstone. Zo wordt de druk op Pantano maximaal opgevoerd. Blijft hij in gebreke, dan is zijn Formule 1 loopbaan na zeven Grand Prix’ ten einde.

De voor de hand liggende en simpele redenering van de buitenwacht is natuurlijk dat Verstappen samen met zijn sponsors het benodigde geld zonder moeite op tafel kan leggen.

En er is nog een belangrijk argument dat de rentree van Verstappen aannemelijk zou kunnen maken. Jordan heeft de cockpit van de EJ 14 flink aangepast om de Limburger enigszins comfortabel in de auto te laten zitten. Een tijdrovend en kostbaar karwei. Verstappen is immers een maatje groter dan Pantano en Heidfeld, zowel qua lengte als in kilo’s. Ogenschijnlijk wordt er dus alles aan gedaan om de proefrit in de Jordan te laten slagen.

Gezien het bovenstaande lijkt het een abc’tje: Verstappen zou weldra in de Jordan kunnen gaan rijden. Er is echter meer aan de hand. De sponsors vragen zich af of het nog wel zin heeft om voor de resterende 13 Grand Prix’, waarvan er bovendien vijf buiten Europa worden gereden, diep in de buidel te tasten. Marketingtechnisch is een dergelijke miljoeneninvestering moeilijk te rechtvaardigen; Formule 1 is geen liefdadigheid. De geldschieters Trust en Muermans hebben bovendien hun belangstelling voor een deel verlegd. Trust heeft zich behalve aan Verstappen nu ook gebonden aan Christijan Albers, de rijzende ster en titelkandidaat in de Deutsche Tourenwagen Masters. Voor de Larense coureur bestaat vanuit de Formule 1 concrete belangstelling voor het seizoen 2005. En een dergelijke situatie betekent ook dat geen absurde bedragen hoeven te worden ge�nvesteerd in de lancering van Albers’ Formule 1 carri�re.

Ook Jordan is gecharmeerd van de 25 jarige coureur, zelfs zodanig dat de Ier heeft geopperd Albers al in het lopende seizoen te laten debuteren bij de renstal en hem de plaats van Pantano te laten innemen. Albers en zijn management hebben dat voorstel wijselijk terzijde gelegd. Instappen zonder goede voorbereiding, zonder fatsoenlijke kennismaking met de monteurs en het team zouden de kansen op een succesvol debuut aanzienlijk hebben verkleind. Bovendien heeft Albers nog andere prioriteiten en opties: een titel in de DTM ligt in het verschiet, zijn leeftijd staat hem toe nog even de kat uit de boom te kijken.

Die luxe heeft Verstappen niet meer. Hij is nu 32 jaar en wordt bij het begin van volgend seizoen al 33. In de Formule 1 niet te oud voor een gearriveerde coureur, wel een leeftijd waarop je niet meer met miljoenen euro’s bij teambazen moet aankloppen.

Dat liet ook teambaas Peter Sauber ��n van Verstappens sponsors, vastgoedondernemer Har Muermans, onlangs in Barcelona nog fijntjes weten. Sauber wil Verstappen n� het seizoen gerust tegen betaling laten testen in de ‘blauwe Ferrari’, maar hij moet er niet op rekenen dat hij een serieuze kandidaat is voor een rijderspositie bij het Zwitserse team. Na de afwijzing door Jaguar eind vorig jaar is dus ook Sauber geen optie meer. Resten alleen nog Jordan en Minardi, bij welk team Muermans mogelijk sponsor wordt.

Die zakenvriend zegt zijn provinciegenoot onverkort te zullen blijven steunen bij zijn pogingen terug te keren in de Formule 1, maar de opties zijn beperkt tot de achterhoede van de Formule 1. Dat moet ook voor iemand met de staat van dienst als van Verstappen een wrange constatering zijn.

De pogingen van zijn sponsors ten spijt zegt Verstappen in zijn lijfblad Race Report zelf weer de regie over zijn loopbaan ter hand te willen nemen. Dat impliceert dat de steun van de sponsors aan het afkalven is.

Verstappens manager Raymond Vermeulen bezoekt in elk geval de Grand Prix van Monaco. Wellicht dat hij alsnog de zoveelste rentree in de Formule 1 voor elkaar weet te boksen.

Bron: AD

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter