Mario TheissenMario TheissenBMW-Sportdirecteur Mario Theissen is tegen het gebruik van V10-motoren volgend seizoen. Normaal gezien zouden alle teams 2.4 liter V8-motoren moeten gebruiken in plaats van de 3.0 liter V10-motoren die ze nu hebben, maar bepaalde teams die zich nog geen V8-motor kunnen aanschaffen mogen blijven gebruik maken van V10-krachtbronnen, zij het wel met een bepaalde limitatie. Daardoor zou de kracht van de motor verminderen met om en bij de 200pk, omgezet is dat ongeveer vijf seconden trager per ronde. De kracht van de Mercedes-motor of die van Renault wordt dit seizoen geschat op een 950pk, tegenover 750pk in 2000. De FIA moet echter nog die limitatie vrij geven, maar de teams en motorenleveranciers willen natuurlijk zo snel mogelijk beginnen met het bouwen van hun wagens en motoren voor 2006, en daarvoor hebben ze die gegevens nodig.

Mario Theissen vertelde: “De V10 was oorspronkelijk een optie voor de kleinere teams die geen competitieve V8-motor konden aanschaffen. Dus als je races wilt winnen moet je volgens mij een V8 hebben. Daarvoor is het dringend nodig dat de teams en motorleveranciers zo snel mogelijk weten welke limieten de V10-motoren krijgen opgelegd, om het zo snel en zo goed mogelijk te laten draaien. V10-motoren zullen hoe dan ook een licht voordeel blijven kennen in tragere bochten, ondanks die limiet.”

De FIA zou de limiet leggen rond 16000-17000rpm in combinatie met een onderdeel dat minder lucht in de motor zou toelaten, dit alles om de kracht van de motor te verminderen. Momenteel is er ��n team dat al toelating heeft om een gelimiteerde motor te gebruiken, en dat is Minardi dat volgend seizoen nog steeds gebruik zal maken van Ford-Cosworth, ondanks de overname van Red Bull vorige week.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter