Het debuut van Ho Pin Tung uit Velp in de Formule 1 is donderdag onderbroken door een schuiver naast het circuit van Jerez in Spanje. Zijn bolide, een Williams BMW, werd afgevoerd met een takelwagen. Een halfuur later stapte Tung weer in voor de resterende rondjes die hem waren beloofd.

De Chinese Nederlander, een 21 jarig racetalent, reed op het Zuid-Spaanse circuit voor het eerst in een F1 wagen. Hij verloor de macht over de 900 PK’s in de 36e ronde van zijn testsessie. Het was de bedoeling dat hij in een zestal beurten totaal 42 ronden zou rijden.

De schuiver was enigszins zijn eigen schuld. Tung zag in zijn spiegel een rode Ferrari naderen. Hij remde af om de achtervolger te laten passeren. De bestuurder van de Ferrari passeerde kort voor de bocht en tikte bij het insturen met zijn achterwiel tegen het voorwiel van Tung. Door de tik gleed de debutant van het circuit en kwam in het zand terecht.

Ho Pin Tung ging in de pitbox van Ferrari onmiddellijk verhaal halen bij, naar hij dacht, Rubens Barrichello. De Braziliaan had hem echter niet geraakt. Het was de Italiaanse testrijder Luca Badoer. Nadat de Williams BMW was gewassen, mocht Tung weer instappen om zijn tijd te verbeteren. Tot dan ging zijn snelste ronde in 1 minuut en 22,082 seconden. Daarmee was hij van zestien coureurs, die donderdag in Jerez in actie kwamen, de traagste. De Spanjaard Pedro de la Rose, testrijder van McLaren Mercedes, was donderdagmorgen het snelst in 1.16,918 voor zijn landgenoot Fernando Alonso (Renault) in 1.17,053.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter