Komend weekend strijkt het Formule 1-circus weer neer op het Circuit Paul Ricard voor de Grand Prix van Frankrijk. Vorig jaar werd hier voor het eerst sinds 1990 weer een Formule 1-race gehouden. Dat Lewis Hamilton als winnaar over de streep ging, was niet bepaald een verrassing. De Grand Prix bracht echter wel het nodige spektakel. Een terugblik.

Ook in 2018 stond de Grand Prix van Frankrijk als achtste race op de kalender. Destijds was het nog erg spannend bovenaan de WK-stand. Voor aanvang van de wedstrijd had Sebastian Vettel één punt voorsprong op Hamilton. De Brit kwalificeerde zich op pole-position voor de Grand Prix, gevolgd door teamgenoot Valtteri Bottas, concurrent Vettel en Max Verstappen. De race zelf leverde al direct spektakel op. Hamilton schoot als beste uit de startblokken, maar achter hem ontstond één grote chaos. Bottas kwam slecht weg. Dat resulteerde in de eerste bocht in een botsing met Vettel, die als derde was gestart. De Duitser moest een nieuwe voorvleugel onder zijn Ferrari laten monteren, en kreeg ook nog eens vijf seconden tijdstraf. Waar hebben we dat onlangs nou ook gehoord…?

Verstappen profiteerde van de touché tussen Bottas en Vettel door van de vierde naar de tweede plek door te stoten. Op P3 reed een verrassende naam: Carlos Sainz. Hij haalde op zijn beurt weer voordeel uit een incident tussen de drie Fransmannen Pierre Gasly, Esteban Ocon en Romain Grosjean. Door dat ongeluk kwam de safetycar de baan op, waardoor het hele veel weer in elkaar schoof. Na de herstart klom Vettel weer gestaag op in het veld. Vooraan breidde Hamilton zijn voorsprong op Verstappen langzaam maar zeker uit. Achter hen moest Sainz uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Daniel Ricciardo en Kimi Raikkonen.

In het vervolg van de race ging Hamilton tamelijk onbedreigd op de zege af. Hij kon zonder problemen een pitstop maken, zag Verstappen door achterblijvers op de baan nog wel tot op een aantal seconden naderen, maar liep daarna weer uit op de Nederlander. Ver achter Verstappen pakte Raikkonen uiteindelijk de laatste podiumplek door Ricciardo op het einde van de wedstrijd te passeren. Vettel eindige na zijn inhaalrace als vijfde. De Duister moest daardoor de leiding in het kampioenschap overdragen aan Hamilton, die voor de derde keer als winnaar de finish passeerde in 2018.


Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter