De laatste twee GP’s in Spanje en België was het vooral de Formula 2 die de spannende races verzorgde, terwijl het hoofdprogramma wederom voorspelbaar wordt. Met vier verschillende winnaars en nog vier man met kans op de titel is het ieder geval leuk om te volgen.

Spanje: Dubbelslag voor Westmaas

Eerder al in het jaar slaagde MP Motorsport erin om in het openingsweekend een sprintrace te winnen dankzij Felipe Drugovich. Daarna leek er wel snelheid in de auto’s te zitten, maar zowel Drugovich als Nobu Matsushita kregen het hele pakket niet bij elkaar. Ook in Spanje zat het er aanvankelijk niet in voor de Japanner: Matushita vertrok als 18e in de main race, Drugovich had het met een vierde tijd beter voor elkaar. Helaas viel hij wat ver terug doordat Mick Schumacher een goede start had en van 5 naar 3 opschoof. Schumachers teamgenoot Robert Shwartzman kwam goed weg als 2e en had na een paar bochten polesetter Callum Ilott ook te pakken. Een vroege Safetycar voor de gestrande auto van Marcus Armstrong betekende dat de Rus geen voordeel uit de situatie kon halen en na de herstart ging Ilott hem weer voorbij. Beide hadden voor soft gekozen bij de start, terwijl Schumacher op 3 juist met hard begon en na de stops van de twee leiders probeerde weg te lopen. Alle pitstopstrategieën konden het raam uit na een tweede SC voor Giulano Alesi die een botsing met Sean Gelael met een spin bekocht. Zowel Matsushita als Ilott kozen er voor hun laatste ronden met nieuwe banden te rijden terwijl bv Yuki Tsunoda en de Prema auto’s wel buiten bleven. De Japanner koos precies het goede moment en sneed door het veld in de laatste ronden. Tsunoda zakte als een steen weg en had geluk dat uiteindelijk de race wegens tijdgebrek werd afgevlagd omdat Sean Gelael was stilgevallen. Matushita claimde de zege voor Shwartzman en Guanyou Zhou. Ilott strandde op een vijfde plaats. Drugovich zakte weg naar zeven, maar kreeg daarmee wel de 2e startplek op zondag cadeau.

Gelael bleek na de finish een ruggewervel te hebben gebroken als gevolg van zijn crash met Alesi en zou niet starten. De sprintrace was in ieder geval aan kop overzichtelijk te noemen. Drugovich was zaterdag wat gefrustreerd omdat MP een geweldige strategie voor Matsushita teniet deed met een veel slechtere stop voor hem. Die frustratie zette hij in brandstof om door meteen de leiding over te nemen van ‘veteraan’ Luca Ghiotto. Hij liep meteen 2 tellen weg en bouwde zijn voorsprong steeds verder uit. Aan de finish had Drugovich bijna 10 tellen voorsprong, een dubbelslag voor MP Motorsport, wat een weelde. Daar achter pakte Ghiotto een eerste podium sinds Hongarije vorig jaar, ondanks een aggressieve Schumacher die zijn mislukte pogingen moest staken toen Ilott hem onder druk zette. De Brit zette door en reed even op drie, maar hij vergde teveel van de banden in zijn pogingen ook Ghiotto te pakken. Daardoor kon Schumacher weer aansluiten en de derde plek terugveroveren. Ilott zakte weg naar plek 8, Shwartzman landde zelfs buiten de punten doordat hij zijn banden te vroeg oprookte en een extra stop nodig had.

Spanje: Open Sollicaties bij Alfa, Haas en Red Bull?

In Spa keerde het blad helemaal om voor MP Motorsport, al zag je dat nog niet in de kwalificatie. Zowel Drugovich als Matsushita zaten er met de 3e en 5e tijd goed bij. Polesetter was Tsunoda die slechts 0.128 voorsprong had op Nikita Mazepin. Voor de race was er nog even een momentje voor de vorig jaar verongelukte Fransman Anthoine Hubert. Zijn nummer 19 zal niet meer in de klasse gebruikt worden. Ook was er een wijziging bij DAMS, dat Gelael voorlopig kwijt is dankzij zijn rugblessure. Red Bull Junior Yuri Vips is uit Japan teruggekomen om zijn plek in te nemen

Bij de start was Matsushita heel goed weg en verraste Mazepin door de tweede plek over te nemen. Lang duurde dat niet door zware bandenslijtage zodat Mazepin kon overpakken. Ook Drugovich waagde in Blanchimont een aanval, maar de twee auto’s raakten elkaar waardoor Matsushita van de baan vloog en Drugovich zijn voorvleugel kwijtraakte. De Braziliaan werd voor die actie uit de uitslag geschrapt. Tsunoda bleef aan de leiding tot een slechte pitstop hem terugwierp tot achter Mazepin. De Rus blokte herhaaldelijk pogingen van de Japanner in Les Combes en kreeg daar een straf voor in de allerlaatste ronde. Dat zorgde ervoor dat hij zijn zege kon overhandigen aan Tsunoda en daar was Mazepin het he-le-maal niet mee eens. Schumacher reed achter de twee kemphanen een redelijk eenzame race naar een keurige derde plek. Roy Nissany kreeg na een fel gevecht met Luca Ghiotto de reverse grid pole voor de zondag.

En het ging eigenlijk meteen fout voor de Israeliër. Dan Ticktum maakte een mooie start en was Nissany vlot voorbij. Die pakte hem echter gelijk terug in Les Combes. Lang duurde het duel niet, Tsunoda tikte Ilott in een spin en de Brit moest zijn auto parkeren. Na de herstart gingen Nissany en Ticktum op herhaling en het liep niet goed af. De Israeliër hield de deur dicht, dwong Ticktum van de baan af en ipv rustig terug te komen schoot de Brit terug over de kerbs en ramde Nissany eraf. Het was slimmer geweest om af te wachten tot Nissany óf een straf zou krijgen óf zelf de plek zou teruggeven, maar rust en Ticktum gaan nooit goed samen. Hij klaagde ook luidkeels over “die Idioot” die hem de race zou gaan kosten.

En helaas kreeg “Dick Tantrum”, zoals hij wel eens genoemd wordt, gelijk. Want zijn auto had een kleine flatspot bij de band waarmee hij Nissany had aangetikt en die werd gedurende de race steeds erger. Eerst ging Shwartzman er voorbij, vervolgens sloot de rest aan. Ticktum wist nog even Schumacher achter zich te houden, waardoor Shwartzman nog verder wegliep. Pas toen de Brit zich in Bus Stop verremde kwam Schumacher er langs, maar Shwartzman inhalen was te veel van het goede. Negen seconden verschil zat er tussen beide Prema auto’s aan de finish. De derde plek ging uiteindelijk naar Zhou die zich los wist te rijden van de rest, voor de Hitech auto’s van Mazepin en Ghiotto. Ticktum zakte terug naar plek 10 en bleef dus puntloos. Drugovich haalde ook geen punten als 13e en door de schade aan zijn auto was Matsushita niet aan de start verschenen.

Na Spa ziet de stand er nu zo uit:
1. Robert Shwartzman – 132
2. Callum Ilott – 122
3. Yuki Tsunoda – 111
4. Mick Schumacher – 106
5. Nikita Mazepin – 101
6. Guanyu Zhou – 92
7. Christian Lundgaard – 89
8. Louis Del̩traz Р81
9. Dan Ticktum – 71
10. Felipe Drugovich – 67

Shwartzman doet dus goede zaken doordat Ilott uitvalt, terwijl ook Tsunoda en Schumacher na een gemixte start nu in vorm geraken. Er wordt al maanden gespeculeerd waar Schumacher volgend jaar gaat rijden in de Formule 1 (haas of Alfa Romeo), maar eigenlijk verdienen ook Tsunoda en Shwartzman een kans. De Rus heeft ondersteuning van SMP Bank, dat zou gerust bij Alfa Romeo of Haas een co-sponsor kunnen worden.
En Red Bull zit een beetje in zijn maag met de huidige situatie rond Albon, Gasly en Kvyat en Honda wil al tijden graag een Japans talent in de Alpha Tauri zien. Matsuhita en Tatsuki Makino slaagden er eerder niet in indruk te maken, Tsunoda lukt dat voorlopig prima. Een heel ander denkpad is dat wanneer Shwartzman door Ferrari niet wordt gepromoveerd, hij zomaar contacten met Red Bull zou kunnen leggen. Vergezocht misschien, maar het is goed om te zien dat de Formula 2 eindelijk doet waar de GP2 niet in slaagde: vele mogelijkheden leveren om door te stomen naar de Formule 1, hoe voorspelbaar die nu soms ook is. Over een half uur is de volgende race alweer, in Monza. Ilott start vanaf pole met Tsunoda naast zich. Ook Nissany bevind zich verrassenderwijs voorin het veld als vijfde, dus dat wordt uitkijken voor Ticktum (die staat 5 plaatsen achter hem op de grid)


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!