R�GION D’AUVERGNE – NARBONNE.
Proloog: 1,5 km – Liaison: 395 km.
Totaal: 396,5 km.

Shinozuka wint proloog.

De Japanse Nissan-coureur Kenjiro Shinozuka heeft donderdag de proloog van de Dakar Rally gewonnen. Hij bleef op de besneeuwde piste van 1,5 kilometer in Clermont-Ferrand de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers, eveneens aan het stuur van een Nissan, voor.

Het verschil was iets meer dan en halve seconde. De Italiaan Miki Biasion (Mitsubishi) eindigde als derde.

Bij de motorcrossers was de Italiaan Mettea Graziano de snelste op een KTM. Hij reed al na 1 minuut en 23,90 seconden over de streep. De Fransman Cyril Despres, vorig jaar nog de winnaar van het openingsritje, gaf bijna 8 seconden toe. Zijn landgenoot Richard Sainct, die de befaamde woestijnrally in 2003 op zijn naam bracht, werd derde.

Zware sneeuwval schopte de ouverture in de war. Het konvooi moest vele kilometers omrijden om finishplaats Narbonne te bereiken. De 195 motorrijders hoefden wegens het slechte weer de verbindingsroute tussen Clermont-Ferrand en Narbonne, aanvankelijk 395 kilometer, niet op hun voertuig af te leggen. Zij kregen premissie hun machines op trailers te plaatsen en zelf in auto’s plaats te nemen.

De 141 rallywagens, 63 wedstrijdtrucks en 195 assistentievoertuigen moesten dik 150 kilometer omrijden via Lyon. De organisatie had eerder op de dag ook al besloten een controlepost in Millau op te heffen. Dat was, omdat milieu-activisten hadden aangekondigd daar te demonstreren tegen de rally.

De proloog telt overigens niet mee voor het algemeen klassement. Vrijdag begint het echte werk met de tweede etappe, die start in Narbonne.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter