De auto’s van 2017 zien er lekker breed uit. Een gevolg van de wijzigingen in het reglement die bedoeld zijn is om het (visuele) spektakel te verhogen.
Niet alleen de banden werden fors breder, ook de “vleugels” mochten groeien waarbij de achtervleugel fors lager werd gepositioneerd.
Dat gaf echter wel de nodige problemen.
De achtervleugel dus. Deze groeide van 750mm naar 950mm in de breedte. Echter werd het ook van 950mm naar 800 millimeter verlaagd.
Daardoor zit de vleugel directer achter de motorkap, wat de luchtstroom verstoort. Ook de turbulentie vanaf de voorwielophanging en luchtinlaat doen een fikse duit in het zakje.
Door de motorkap te verlengen door middel van de “haaienvin”, wordt de luchtstroom gestabiliseerd, zodat de lucht die over de achtervleugel stroomt compacter zal zijn. Daardoor werkt de aerodynamica beter.
Tevens werkt de haaienvin als een soort zeil dat in de snelle bochten voor meer stabiliteit zorgt.
Craig Scarborough legt op Drivetribe uit wat de nadelen zijn. Zo is de vin een zwaar onderdeel en wordt het zwaartepunt van de auto verhoogd. De ontwerpers willen juist een zo laag mogelijk zwaartepunt, zodat de auto stabieler blijft in de bochten.
Ook kan de vin lastig worden bij zware zijwind. Alonso crashte al eens bij een vermeende zijwind, dus zoiets zou nu vaker kunnen voorkomen. Geen “walk-in-the-park” voor de heren coureurs dus.
Maar al met al zijn de teams vrij om de haaienvin wel of niet te gebruiken. Red Bull wilde de vin helemaal verbieden, maar de andere teams ging er niet in mee. Overigens is de vin niet verplicht!
Toch kan er geschipperd worden, want in Monaco, met de langzame en krappe bochten, is de vin niet nodig. Dus de teams zullen vast wel meerdere motorkappen hebben gemaakt. Zo zagen we Mercedes tijdens de wintersessie juist al met een grotere haaienvin de baan op draaien.
Mercedes had overigens weer een apart ideetje en voorzag hun vin van een open bovenkant, gelijk aan de chimney’s of schoorstenen van vroeger. Die werden bovenop de sidepods gebouwd voor een betere warmteafvoer van de radiatoren. In ieder geval heeft Mercedes zo een dubbelfunctie gevonden c.q. verzonnen voor de haaienvin…