De FOTA [Formula One Teams Association] bestaat niet meer. In 2008 het verbond in het leven werd geroepen door de teams in de hoogste autosportklasse om een gezamenlijk front te kunnen vormen tegen de FIA en de commerciële bazen van de sport.

Volgens Oliver Weingarten, de secretaris-generaal van de FOTA, heeft het ‘veranderende politieke en commerciële landschap‘ in de Formule 1 ervoor gezorgd dat de teams niet langer belang hebben bij een organisatie die zich inzet voor alle deelnemers van de sport.

Weingarten lijkt hiermee te verwijzen naar het nieuwe Concorde Verdrag dat eind vorig jaar door alle teams is ondertekend. Alleen Mercedes, McLaren, Lotus, Force India, Marussia, Caterham en Williams waren nog lid van de Formule 1-bond. De andere vier teams hadden hun lidmaatschap al opgezegd.

Ferrari, Red Bull en Sauber hadden eerder al de FOTA verlaten vanwege het gesteggel over de Resource Restriction Agreement, waarin de teams onderling hebben afgesproken niet te veel geld uit te geven. Toro Rosso volgde zusterteam Red Bull. Hispania Racing werd al eind 2012 door eigenaar Thesan Capital opgeheven.

In 2009 dreigde de FOTA nog een eigen kampioenschap op te zetten. Dit als reactie op het toenmalige budgetlimiet die Max Mosley zo graag wilde doordrukken. De eerste voorzitter van het verbond was Luca di Montezemolo. Die werd opgevolgd door Martin Whitmarsh. Op dit moment is oud-Lotus-teambaas Éric Boullier vice-voorzitter [tevens waarnemend?] van FOTA.

Maar in de Formule 1 telt er maar een belang en dat is het eigen belang. Dat wordt nu ook weer duidelijk…