Als gevolg van het nieuwe bandenreglement moeten de teams voor de GP van Australië volgend jaar hun bandenkeuze ten laatste volgende week al maken.

In 2016 zal Pirelli drie bandensoorten per weekend nomineren en elke rijder zal in totaal dertien bandensets ontvangen om te gebruiken gedurende dat weekend. Van die dertien sets zal Pirelli twee soorten selecteren die een rijder moet gebruiken tijdens de race, terwijl de zachtste soort enkel mag gebruikt worden tijdens Q3 om zo te verzekeren dat alle rijders een gooi zullen doen naar de pole positie.

De teams hebben dan de vrijheid om eender welke combinatie van de overige bandensoorten te gebruiken gedurende het weekend, maar het nieuwe reglement stelt dat die keuze ruim op voorhand moet worden gemaakt door elk team. In de Formule 1 Sportregulaties voor 2016 staat het volgende:

Deelnemers dienen de FIA ten laatste acht weken voor de start van elke race hun bandenkeuze voor het betreffende weekend mee te delen. Dit betreft alle races op Europees grondgebied. Voor alle races op niet-Europees grondgebied dient de keuze minstens veertien weken op voorhand gemaakt te worden.

De teams kunnen voor de Australische GP kiezen tussen de supersofts, de softs en de medium banden en hebben tot 17 december om hun keuze te maken. Indien de teams die deadline niet halen zal de FIA de selectie maken voor die teams.

Dit wordt een aartsmoeilijke opdracht voor alle teams aangezien de wagens voor 2016 nog niet eens zijn opgebouwd. Een goede keuze maken zonder enige data zal dus altijd gebaseerd zijn op goed geluk of door er vanuit te gaan dat de verschillen ten opzichte van dit jaar minimaal zijn. Daar tegenover staat dat de bandensoorten zijn vernieuwd en niemand dus exact weet hoe deze zich zullen gedragen, ook al had iedereen hun nieuwe bolides nu al ter beschikking.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!