2007 was, als je het op z’n allerzachtst wil uitdrukken, een woelig jaar voor McLaren. Het team werd door zowat alles en iedereen door het slijk gehaald, vervolgens omgedraaid, en dan met de andere kant nog eens door het slijk gehaald. In één zwaai werden hun fans meegenomen.

Opkomende irritaties

De redenen zijn duidelijk. Het team heeft valsgespeeld. Informatie gebruikt van een ander team. Vooral volgens de fans van dat andere team, waarvan ik de naam overigens niet zal noemen (om een tipje van de sluier te lichten, kan ik wel meegeven dat het team in kwestie gevestigd is in Maranello, Italië).

Als fan blijf je dan vasthouden aan het enige houvast dat je nog hebt: het geloof in de integriteit van je team. Je gelooft dat in het hele team slechts een handvol werknemers op de hoogte was van de gelekte informatie, zoals alle bewijzen aangeven en zoals zelfs de FIA heeft geoordeeld.

Jammer genoeg is het ook uitgerekend in 2007 dat “hypocriet” het Woord van het Jaar is. Elke mening die afwijkt van de simpele veronderstelling dat de MP4/22 een wagen uit Maranello is, is dan “hypocriet”. Ondanks het feit dat die MP4/22 al af was voordat het team uit Maranello de controle verloor over het eigen personeel.

De druppel

Als enige tijd later McLaren dan een mening vormt over een zaak die helemaal niets met het bovenstaande te maken heeft (behalve het onoverkomelijke feit dat het wagens met 4 wielen en een V8-motor betreft), is het feestje helemaal compleet. Zelfs het verdraaien, verkeerd interpreteren of weglaten van sommige woorden is dan gerechtvaardigd om het Woord van het Jaar nog een paar keer te kunnen gebruiken. Ook verbanden zoeken met spionageschandalen, verbanden die er niet zijn, en het in de wind slaan van recente gelijkaardige gevallen met gediskwalificeerde wagens, blijkt plots geoorloofd.

En dan heb ik nog niet eens gezegd dat Lewis Hamilton de titel zou moeten krijgen, want dat zou inderdaad niet correct zijn. Het punt is: je hebt overdrijven en overdrijven. Als je een jaar lang dezelfde grap herhaalt, is ze op het einde ook niet meer grappig.

Laat één ding duidelijk zijn: ondanks de pikzwarte tijden laat ik mijn McLaren niet in de steek.

Dat zou hypocriet zijn.