F1 Turbo-nostalgie te koop aangeboden…

De Renault RE30 werd ontworpen door Michel Tetu en Gerard Larrousse voor het seizoen 1981. Het was een heel ander ontwerp dan zijn voorganger, de RE20. Zo was er koolstofvezel verwerkt in het chassis. Een materiaal dat in die tijd werd geïntroduceerd als een middel wat de auto’s veel veiliger zou maken.

Deze RE30B is een variant op het model uit 1982 en werd direct bij de start van seizoen 1982 ingezet. De wijzigingen betroffen een vernieuwde neussectie, nieuwe achtervleugel en aerodynamische plaatdelen vóór de achterwielen, om deze beter uit de rijwind te houden. Verder leverde de motor bijna 600 pk in racetrim.

De 30B was gematigd succesvoller dan zijn voorganger.

Prost begon het seizoen sterk en won in Brazilië en Zuid-Afrika. Maar overwinningen zou de Fransman niet meer behalen in 1982, daar Renault op technisch gebied werd ingehaald door Ferrari, Williams en McLaren.

De RE30B was wel formidabel in de kwalificatie met Prost of Arnoux op pole voor de meerderheid van de races, maar de slechte betrouwbaarheid gooide roet in het eten voor beide coureurs. Dat was vooral te wijten aan problemen met de nieuwe elektronische brandstofinjectie die tijdens de races juiste herhaaldelijk faalde.

Arnoux won twee races in de tweede helft van het jaar, maar slechts zag slechts vier keer de finishvlag gedurende het hele seizoen!

Bij RM Auctions heeft men nog geen prijsindicatie gegeven. Arnoux was uiteindelijk geen icoon zoals zijn toenmalige teamgenoot Prost of James Hunt.

Echter wordt er niet vaak een dergelijk ex-fabrieksauto te koop aangeboden, in 2007 werd dezelfde auto –ook via RMAuctions– verkocht voor 82.000 pond, wat ongeveer 98.000 euro is.

Dus uw scribent maakt een voorzichtige schatting van ca. 120.000 á 140.000 euro als indicatie? Leuk voor wie een historische auto zoekt voor de trackdays, want het is zonde om een raceauto in een garage te laten wegkwijnen…

Bron: RM Auctions en frankyremtlaaaat.wordpress.com