Drie dagen geleden konden wij jullie melden, dat het minimumgewicht met 1 kilo werd verhoogd naar 691 kilo. Dit in verband met de nieuwe banden, die zwaarder zijn dan de Pirelli’s van 2013. Zo besloten de teams, Ecclestone en FIA-president Jean Todt onlangs in een vergadering.

Eigenlijk wilden de teams de verhoging voor 2015 een jaar eerder invoeren, wat zou betekenen dat de auto’s minimaal 700 kilo zou moeten wegen in plaats van 691 kilo. De F1 Strategy Group wilde dat op korte termijn voor elkaar krijgen, maar daarvoor had de groep unanieme steun voor nodig.

Volgens Autosport waren alle teams ermee eens, behalve Mercedes. En laat dat team nu twee ‘lichte’ coureurs hebben. Door tegen het besluit te stemmen, heeft Mercedes meteen een klein voordeel ten opzichte van de concurrentie.

Hierdoor moeten de ‘zware’ coureurs zoals Hülkenberg, Button en Adrian Sutil nog altijd op hun gewicht letten. Zo uitte Nigel Mansell eerder zijn verontwaardiging over het minimumgewicht. De voormalig wereldkampioen betoogde dat een ‘zware’ coureur bij voorbaat kansloos zou zijn.

De nieuwbakken Sauber-coureur onthulde tijdens de presentatie van de Sauber C33, dat zijn training meer gefocust is op afvallen, dan krachtontwikkeling. Ik ben een van de langere coureurs en zat al op de grens qua gewicht, maar nu ben ik bezig de laatste paar kilo’s kwijt te raken. Dus tijdens Kerstmis en Nieuwjaar had ik al niet te veel gegeten, zodat ik minder werk voor de boeg had.

Sutil meent ook dat de aard van de races flink zal veranderen: Brandstofmanagement zal belangrijk worden, waardoor een Formule 1-race meer weg heeft van endurance-race. We kunnen straks niet meer de hele race voluit blijven rijden. We zullen het [de race, FR] in ‘blokken’ moeten indelen, anders haal je de finish niet. Het wordt in ieder geval een flinke uitdaging., aldus Sutil.