Volgens Adrian Newey van Red Bull Racing heeft het nieuwe technische reglement bepaalde risico’s met zich meegebracht: Uit veiligheidsoverwegingen moeten de ERS-accu’s nu verplicht onder de benzinetank geplaatst moeten worden, maar ik snap echt niet hoe een accu die onder een brandstoftank zit veiliger is dan een accu die zich achter de motor bevindt.

Deze accu’s en elektrische systemen zijn bovendien nieuw voor ons en kunnen om redenen die we soms moeilijk kunnen bevroeden schade oplopen of oververhit raken, terwijl de brand die uitbarst als ze vlam vatten vaak moeilijk te blussen is.

Ik denk niet dat er gevaar bestaat voor de coureurs, want we zien het doorgaans wel op tijd als er iets mis is gegaan met deze accu-cellen, maar het blijft een gevaar dat dergelijke branden zo lastig te controleren zijn., aldus Newey in gesprek met Autosport.

Tevens is de Brit bezorgt om de talloze ‘penis-neuzen‘ die nu het front van de auto sieren: De nieuwe regel welk bepaald dat de neus lager moet zijn, is volgens mij ingevoerd om te voorkomen dat coureurs gelanceerd worden als ze achterop iemand anders botsen. Echter ben ik bang voor het tegenovergestelde, namelijk dat de achterste auto bij een kop-staart botsing als een onderzeeër onder de voorste auto duikt, met als gevaar dat hij zelfs nog onder de crashstructuur van de voorste auto komt.

Dat zijn inderdaad zaken die aandacht verdienen, doch geldt dat in mindere mate voor de oplossingen van Mercedes en Ferrari. We zijn benieuwd hoe de FIA dit zal evalueren. Newey heeft in ieder geval zijn bijdrage geleverd door geen ‘penis-neus‘ af te leveren. Het uitstulpsel van de RB10 is veel dikker/stomper dan die van Force India of Toro Rosso.