Mogelijk worden de sancties zoals die op dit moment gehanteerd worden in de Formule 1 voor volgend seizoen herzien. Naar buiten is gekomen dat binnen de FIA gesprekken gaande zijn over hoe straffen worden uitgedeeld op dit moment en hoe ze uitgedeeld zouden moeten worden.

Dat zei Derek Warwick, die regelmatig optreedt als “Driver Steward” bij races. Er is een bijeenkomst geweest in Parijs, waar ik samen met Charlie Whiting naartoe ben gegaan. We hebben daar enkele goede ideeën opgedaan. Of uit die ideeën ook iets gaat ontstaan, weet ik niet – dit is ten slotte nieuw, zulke bijeenkomsten hadden we vroeger niet. Charlie gaat alles analyseren en misschien komen er veranderingen in het systeem, zei Warwick op het FOTA Fans’ Forum.

Hij gaf toe het zelf lang niet altijd eens te zijn met de straffen, zoals die volgens het reglement uitgedeeld moeten worden: Soms is een drive-through penalty naar mijn mening te zwak, soms te hard. Er is ruimte voor verbetering en dat zal Charlie ook aangeven naar Jean Todt toe. Warwick kon niet exact zeggen wat de mogelijke veranderingen in zouden houden, maar in de toekomst zouden bijvoorbeeld per circuit straffen verschillend uitgedeeld kunnen worden: Is een drive-through in Canada hetzelfde als in Abu Dhabi? Het tijdverlies verschilt per circuit. We kijken altijd naar vernieuwingen!

Wel verdedigde Warwick het systeem van veranderende stewardsgroepen: Soms lijkt het voor de mensen thuis of naast de baan misschien onterecht, maar zij hebben niet al de feiten. Die zijn er in de kamer van de stewards wel: alle data is daar beschikbaar. Je kan, ook bij veranderende groepen, altijd op de onpartijdigheid van de stewards rekenen.

In de toekomst zullen we ongetwijfeld meer horen van deze plannen…

Leave a Reply

Your email address will not be published.