Hans Stacey balanceerde vrijdag met zijn vrachtwagen urenlang op de rand van een ravijn in de woestijn, zaterdag snelde hij in zijn gerepareerde MAN-truck naar een verrassende tweede plaats in de negende etappe van de Dakar Rally.

De oliehandelaar uit Best gaf in de 361 kilometer lange zandproef wel meer dan een kwartier toe op etappewinaar Tsjagoeine uit Rusland. Hans Bekx kwam als vijfde aan in het bivak van Atar in Mauritani� en daarmee handhaafde de transportondernemer uit Veghel zijn tweede plaats in het klassement.

Stacey doorstond als een van de weinigen de ziedende zandstormen op donderdag zonder veel problemen, totdat hij 5 kilometer voor de finish zijn rallytruck bijna een ravijn instuurde. Hij gooide net op tijd het stuur om, maar kwam wel muurvast in het zand te zitten. Bovendien bleek de benzine op. De bemanning moest het laatste stuk lopen om hulp te halen in het bivak.

De truck werd uit het zand gesleept, nagekeken in het bivak en in orde bevonden voor de negende etappe naar Atar. De tweede plaats achter viervoudig winnaar Tsjagoeine smaakte als een overwinning en deed alle malheur vergeten.

De Spanjaard Isidre Esteve Pujol won zaterdag de etappe bij de motorrijders. Hij had 5 uur en 14 minuten nodig voor de proef. De Italiaan Fabrizio Meoni zette de klok anderhalve minuut later als tweede stil en nam de leiding in het motorklassement over van de Spanjaard Coma, die bijna een kwartier verloor.

Frans Verhoeven was wederom de beste Nederlander. De 38 jarige ondernemer uit het Belgische Poppel finishte als 22e op bijna 38 minuten van de winnaar. Hij steeg in het klassement naar de 24e plek.

Luc Alphand zegevierde in de categorie auto’s. De Franse oud ski�r legde de 361 kilometer af in 4 uur en 53 minuten. Hij had anderhalve minuut voorsprong op zijn landgenoot St�phane Peterhansel, die riant aan de leiding bleef in het klassement. Tussen de winnaar van vorig jaar en Alphand gaapt een gat van 20 minuten. Rotterdammer Chris Leyds deed het heel behoorlijk met een zeventiende plaats op 1 uur 50 van de winnaar.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!