Gründlich durchgecheckt… steht er da. Und wartet auf den Start, alles klar
Experten streiten sich… um ein paar Daten. Der Pilot hat noch… ein paar Fragen
Doch…. der Countdown läuft

Soms heb je gewoon een beetje geluk. Zo af en toe lees ik wel eens mee op Autoblog.nl, al post ik niet zoveel meer de laatste tijd. Maar mijn interesse was gewekt toen de site in februari ineens bekend maakte dat een aantal snelle beslissers zich konden inschrijven voor een dag rijden met de allernieuwste Porsche 911 onder begeleiding van een instructeur van DD Driving Events. Nooit geschoten is ook mis, dus ik stuur een email en krijg een paar weken later antwoord dat er nog een aantal dagen over zijn: Tweede Paasdag en Goede vrijdag. Ik kies uiteindelijk voor de vrijdag, zeer wel wetend dat het de hel op de snelwegen gaat zijn vanuit Duitsland, maar dat doet er voor mij persoonlijk niet toe.

Even wat uitleg vooraf, naast Autosport fan ben ik ook een autoliefhebber, maar het is de eerste keer dat ik echt met een kanon van een auto ga rijden. Ik heb wel eens voor mn vakantie per ongeluk een BMW Z4 gehuurd (de VW Scirocco waar op ik had ingeschreven was niet meer beschikbaar) en vorig jaar heb ik in de zomervakantie een roadtrip door de Alpen gemaakt met een Mercedes E klasse Cabrio. Maar daar lag de focus vooral op rustig toeren (al heb ik toen ook op het enige stuk Duitse snelweg de 230 aangetikt). In deze setting is ook plaats voor een snelheidstest, een aantal lessen in noodstops en uitwijkmanoevres en werken aan o.a. bochtentechniek en anticiperen op je omgeving. Het nuttige wordt dus met het aangename verenigd. De man die me dit allemaal gaat uitleggen en in goede banen probeert te leiden is Patrick Stam, instructeur bij DD Driving Events en zelf ook in de vaderlandse racerij actief.

Effektivität… bestimmt das Handeln, mann verlässt sich blind… auf der Andern
Jeder weiß genau… was von ihm abhängt. Jeder ist im Stress…
doch Patrick Stam…macht einen Schertz.

Het Rode Gevaar staat op de parkeerplaats van Van der Valk A1 te wachten. Porsche 911 Carrera S. Knalrood, laag als een salontafel en zelf in stilstand straalt de auto snelheid uit. Wie zegt dat de kleur rood alleen aan Ferrari is voorbehouden, weet niet waar ie het over heeft, het staat ook een Porsche meer dan uitstekend. Het grappigste is nog, ik heb de auto zelf al eens gespot in Maart, op weg naar mijn werk reed hij namelijk vanuit Eindhoven richting Rosmalen een tijdje naast me in het langzaam rijdende tot stilstaande verkeer. Een draaiknop omzetten en de “Neunelfer” wordt een beetje knorrig wakker, als een draak met een ochtendhumeur. Terwijl ik me zelf een goede zit probeer aan te nemen vertelt Patrick me de route die we zullen rijden. De eerste helft gaat richting Arnhem over b wegen, maar er zal ook nog ruimte zijn voor de snelweg in de tweede helft, al zullen we in verband met de paasdrukte een beetje moet improviseren.

Ik krijg tijdens die eerste kilometers ook een paar tips met betrekking tot zithouding (rechtop maar zo laag mogelijk), spiegelgebruik (haal de dode hoek tussen zijspiegel en middenspiegel weg) en vooral stuurhouding. Hou je handen op kwart voor drie, knijp niet te hard in stuur. Je zal straks merken dat je veel beter de auto het werk kan laten doen, die is er voor gemaakt.  Die laatste blijft hangen omdat ik me even de onboards van een zekere Lance Stroll voor de geest haal. Altijd zenuwachtig sturend en corrigerend, flink in zijn stuur knijpend. Ik merk het inderdaad als we verderop langs de route de Launch Control oefening doen. Auto in neutraal, flink de rem intrappen zodat de auto op Hold gaat en gas vol ingedrukt. “Launch control ingeschakeld” bliept het display. Tikje tegen de schakelflipper en de Hel Breekt Los. VROEEEEEEM!!

Dann hebt er ab und..
Vollig losgelöst, von der Erde
Schwebt das Raumschiff
völlig schwerelos!

Ongeveer 3 liter motorinhoud, 530 nm koppel, 450 pk achter je rug. De Porsche knalt weg en zit binnen de 4 tellen boven de 100. Ik weet even niet wat te zeggen, maar bang ben ik niet, eerder euforisch. De reden dat je dit soort Launch control starts vaak in Youtube ziet met titels als “Epic Supercar Fail” is volgens Patrick simpel te verklaren. Als je je stuur krampachtig vasthoudt, zal de wagen nerveus worden en ben je binnen een mum van tijd de controle kwijt. Hou het stuur losjes vast en laat de wagen zijn weg zoeken Je moet als het ware je lichaam in tweeën delen, zet je niet met je handen schrap, maar met je linkervoet. De Porsche heeft een PDK automaat met schakelflippers, dus er is geen gevaar per ongeluk de koppeling in te trappen. Aangezien je andere voet vol op het gas staat, hoef je in feite niet heel erg je best te doen om de wagen te besturen. Work smart, not hard, geldt ook voor een supercar, oefen op het juiste moment druk uit op het stuur en je gaat als vanzelf naar links of rechts.

Ok Noodstop in 3.. 2 ..1! NU! De noodstop-ambush, daar is Patrick goed in. In de eerste kilometers door het Gelderse landschap vanuit Amersfoort richting Arnhem heeft hij een paar keer uitgelegd hoe je een noodstop maakt. Ik heb zoiets één keer in het echte verkeer gehad en als ik zijn uitleg begrijp is het een wonder dat het goed is afgelopen. Want ook hier geldt dat je voeten het werk moeten doen (rempedaal intrappen en je schrap zetten), terwijl je handen juist ontspannen moeten sturen. Hoe meer druk je op je armen zet hoe zenuwachtiger de auto wordt. Op 70 is dat nog niet zo heel erg, maar met 140 wordt je remweg gelijk vier keer zo lang en dreigt het Youtube-scenario aan de horizon. Na een paar minder gelukte pogingen lukt het alsnog en gaat de moeilijkheidsgraad omhoog, nu wordt het noodstop met uitwijk. Ook dat heeft een paar pogingen nodig, ik ben eigenlijk te lief voor de Porsche. Zo’n rem-systeem werkt gewoon het beste als je hebt op zijn donder geeft.

Laag vliegen

Na een korte stop voor een lunch in Duiven gaan we verder Oostwaards richting Duitsland. Op een paar rijkswegen na hebben we voor het merendeel binnendoor gereden, vooral vanwege de snel oplopende vertragingen bij de grens. Dus rijden we ook binnendoor de grens over richting Emmerich. Het valt wel op dat als je het motormanagement van de Porsche op Sport of Sport Plus laat staan, je goed hoorbaar bent voor de vele fietsers. In Normal mode wordt de motor extra gedempt maar al in Sport gaat er een klep in de uitlaten open waardoor het kenmerkende blafje bij het terugschakelen ineens goed hoorbaar is. Het werkt veel beter dan een claxon om je komst aan te kondigen. Op de vele bochtige wegen heb ik ook de kans wat aan mn bochtentechniek te schaven, want of ik stuur net te vroeg of net te laat in om de apex van de bocht te raken. Waar ik me kan verbeteren is ten eerste: “Zicht halen”, als er ruimte is wat meer het midden van de weg kiezen zodat je verder de bocht in kijkt, ten tweede:  niet te snel naar binnen sturen, zolang mogelijk aan de buitenkant blijven zodat – daar is ie weer –  je de auto het werk kan laten doen en niet veel hoeft bij te sturen.

Dan komen we bij Hamminkeln alsnog op de A3 terecht en wordt het tijd voor de laatste functie te testen: de Partymode! Ja, ook een Porsche 911 heeft die. Je zou hem nu we toch in de F1 termen zitten gerust ook een Overtake Button kunnen noemen. Want het motormanagement wordt in één keer in Sport Plus gezet. Het toerental loopt op richting 7000 toeren en je hebt 20 seconden de tijd om het gas in te trappen. Boem! de Porsche schiet opnieuw weg richting rijbewijs versnipperende snelheden. Helaas komen we door de drukte niet verder dan 236 km/h aan topspeed, maar het is echt heel indrukwekkend hoe de auto het asfalt opvreet en van het ene groepje weggebruikers naar de volgende sprint. Ook hier hebben we nauwelijks moeite om rustig langs zo’n groepje te komen. De opvallende kleur, de kenmerkende koplampen en het motorblafje laten het verkeer soms splijten als de Rode zee.

Na het laatste stuk toeren over de binnenwegen van de provincie Utrecht komen we trouwens verrassend veel Tesla Model 3’s tegen. Hoewel ik helemaal niets tegen electrisch rijden heb (de eerdere Tesla Model S vind ik zelf heel geslaagd) blijken Patrick en ik dezelfde mening over zijn ‘goedkopere’ broertje te hebben. De body van de Model S en de daklijn van de Model X lijken op elkaar te zijn geplakt, waardoor het dak te bol is en de wagen uit verhouding lijkt. Overigens had Patrick ook nog een mooie uitsmijter over de aanhoudende discussie rond een mogelijke Formule 1 GP van Nederland. Het lijkt er niet alleen sterk op dat Zandvoort de voorkeur heeft van Liberty Media, het lijkt er ook sterk op dat de kwestie niet op geld beslist gaat worden. Want ook Zandvoort zou inmiddels het budget rond hebben. Iets dat Patrick zelf niet zo leuk vindt: Je kan gewoon niet inhalen met Formule wagens op dit moment in Zandvoort, het zal treintje rijden worden. Daarnaast maak ik me zorgen over de infrastructuur en de hotelaccomodaties er omheen. Ik kan me niet voorstellen dat heel Nederland massaal op de trein stapt om de F1 te gaan bezoeken

If you leave me now…

Inmiddels zijn we na ongeveer 7 uur rijden met een pauze van een uur ertussen weer terug in Amersfoort. Bij een korte tankstop zit ik een beetje met Boston in mn hoofd. Ik dreig verliefd te worden op het Rode Gevaar, verslavend snel, maar ook verrassend fijn om rustiger mee te rijden, een supercar met het weggedrag van een Gran Turismo. Niet dat ik er ooit de centen voor op kan hoesten… zucht. Maarrr, een dag met het beste uit Zuffenhausen is me heel goed bevallen en ik heb er nog wat bij geleerd voor in het dagelijks verkeer ook. Ik krijg een beoordelingsformulier en een oorkonde mee voor aan de muur, maar wat ik nu niet had verwacht is dat ik op de terugweg richting Limburg in mn 4 keer zo langzame Mazda 2 deze kennis al in de praktijk kan brengen. Bij knooppunt Ekkersweijer wisselt de bestuurder van een grote Duitse Camper plots van baan zonder uit te kijken of richting aan te geven waardoor ik snel naar de vluchtstrook moet uitwijken. Ik vraag me af of dit zonder kleerscheuren of plaatwerkschade was gebeurd als ik dit niet een paar uur eerder had geoefend. Ik had natuurlijk een kenteken moeten onthouden, maar ben nog iets te high van adrenaline om me daar druk over te maken en laat er mn dag niet door bederven. Gelukkig hebben we de foto’s nog

Met dank aan:
– Dolf Dekking Driving Events
– Patrick Stam
– Autoblog.nl

bron tekst: Sander Hendrix

bron songtekst: Peter Schilling – Major Tom (Völlig losgelöst)


Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!