Niet in de Formule 1, maar wel in het Amerikaanse CART-kampioenschap. De Bask Ori�l Servia heeft zijn eerste CART-overwinning behaald in het Canadese Montr�al. Op het Circuit Gilles Villeneuve was hij amper een halve seconde sneller dan de Duitse debutant Timo Glock (vorig seizoen nog coureur bij Jordan-Ford), Justin Wilson maakte het podium volledig. Servia reed lange tijd op de vierde plaats, maar op het moment dat leider Bourdais een probleem kreeg met de linkerachterband bij zijn pitstop begon de Bask zijn opmars. Eerst ging Justin Wilson zijn tweede plaats eraan, en in de allerlaatste ronde ging Servia ook nog Timo Glock voorbij.

“Het voelt geweldig!” roept Servia uit. “Ik ga niet al die keren opsommen toen ik vond dat ik verdiende te winnen, bla bla bla, want de lijst is zo lang. Maar het gebeurde vandaag. Het gebeurde door het ongeluk van Bruno (tijdens de Indianapolis500, Bruno Junqueira brak daarbij twee ruggenwervels), iets wat niemand van ons wou. Maar ik was erg blij toen het team mij de kans gaf om Bruno te vervangen. Ik weet dat Bruno zelf erg tevreden was met die keuze. Vanaf de eerste dag heeft het team me veel steun toevertrouwd, alle mechaniciens in de fabriek, alle eigenaren, en PacifiCare (de hoofdsponsor van het team). Het voelt geweldig om te laten zien dat al die moeite en steun die ze in mij staken de juiste keuze was. Ik ben erg tevreden dat ik hen deze overwinning kan schenken, en ik hoop dat er nog vele zullen volgen.”

Dankzij een sterke strategie kwam Glock aan de leiding te rijden toen alle andere coureurs de pits in moesten, en die behield hij twaalf ronden lang � tot de voorlaatste ronde. In de 76ste ronde probeerde Servia de Duitser al eens voorbij te gaan, maar toen werd die aanval afgeslagen. De aanval van de laatste ronde mocht hij niet verdedigen van de Stewards, om de fair-play van de race in ere te houden. “Toen ik aan de leiding van de race reed, zag ik Ori�l achter mij,” verteld hij. “Ik weet dat hij me voorbij wou want hij was al zoveel keer tweede en derde geworden. Aan de ene kant is het teleurstellend, want we hebben niet gewonnen terwijl we er zo dichtbij waren. Maar aan de andere kant is het een geweldig weekend geweest en de podiumplaats is het resultaat van hard werken na een heel aantal races zonder geluk.”

Tot ronde 58 van de 79 verliep de race rustig, wat we niet gewend zijn in het CART-kampioenschap. S�bastien Bourdais hield de touwtjes stevig in handen en bouwde na zijn pitstop een voorsprong van 20 seconden uit op Justin Wilson. Toen sloeg de pechduivel toe, het slachtoffer was Ricardo Sperafico. Op het einde van het lange rechte stuk brak zijn achtervleugel af, de Braziliaan spinde en crashte in de muur van de pitstraat. De achtervleugel vloog over de wagen van Paul Tracy en landde op de baan, net voor de aanstormende A.J. Allmendinger. Die kon het voorwerp niet meer ontwijken en reed er vlak over, waardoor hij de pits in moest met een lekke band. De pitstraat opende en iedereen behalve Glock en Allmendinger kwamen binnen. Daar trof het ongeluk titelkandidaten Bourdais en Tracy. De Fransman had zoals eerder vermeld de problemen met zijn wiel, waardoor hij twee plaatsen verloor. Tracy daarentegen had veel meer pech. De Canadees reed vierde toen hij zijn pitcrew voorbijreed, te dicht bij de muur kwam en een van zijn mechaniciens omver reed, gelukkig zonder veel erg. Tracy moest terug op zijn plaats geduwd worden. In totaal verloor hij negen plaatsen.

Glock en Allmendinger namen bij de herstart de leiding, maar de pech bleef de jonge Amerikaan volgen. Omdat hij met zijn lekke band de pits was ingereden toen die gesloten was moest hij helemaal achteraan aansluiten. Daardoor kwam Wilson op de tweede plaats te liggen, Servia op de derde en Bourdais op de vierde plaats. De herstart werd gegeven in de 64ste ronde, met nog een vijftiental ronden te gaan. Servia kon Wilson vrij makkelijk passeren en kwam direct onder de achtervleugel van Glock te rijden, maar hij geraakte er niet voorbij. Toen verloor Rdolfo Lavin een omhulsel van de wielophanging op het lange rechte stuk en de gele vlag werd weer uitgehangen, maar nu voor een rondje of twee. Glock behield de leiding, maar in de voorlaatste ronde moest hij Servia wel voorbij laten. Servia won de race, voor Glock en Wilson. Vierde werd Bourdais, Tagliani en Cristiano da Matta maakten de top 6 volledig. De volledige uitslag is hier terug te vinden.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter