Scuderia AlphaTauri en Catawiki, de online marktplaats voor bijzondere objecten, zijn verheugd een bijzondere samenwerking aan te kondigen die alle fans de mogelijkheid biedt om een stukje Formule 1 geschiedenis te bezitten.

Dit jaar wordt een recordaantal van ruim 300 verzamelobjecten, zorgvuldig geselecteerd door Catawiki’s motorsport experts, in een serie van vijf online veilingen aangeboden. Deze veilingen zijn toegankelijk voor iedereen. Het gaat om objecten uit de afgelopen en huidige seizoenen van het F1-team dat zowel de Scuderia Toro Rosso, als de Scuderia AlphaTauri periode omvat. Op deze veilingen zijn diverse auto-onderdelen te vinden (zoals wielmoeren, kleppen, voor- en achtervleugels) alsook ook racekits voor coureurs, helmen en pitcrew overalls en zowel mock-ups als echte raceauto’s die deel hebben genomen aan het Wereldkampioenschap Formule 1.

Met deze veilingen willen Scuderia AlphaTauri en Catawiki de exclusieve Formule 1 wereld tastbaar maken en dichterbij de fans brengen. Scuderia AlphaTauri is lange tijd het oefenterrein geweest voor een aantal van de meest gevierde F1 coureurs, waardoor het een toegangspoort vormt tot de wereld van Formule 1. Met meer dan 75.000 objecten die elke week worden geveild en miljoenen kopers van over de hele wereld, biedt Catawiki het ideale platform om nieuwe eigenaren te vinden voor deze exclusieve objecten. De toegenomen groei en populariteit van de Formule 1 gaan hand in hand met de groeiende markt voor deze verzamelobjecten. Dankzij de spectaculaire races van Formule 1 is de vraag naar iconische sport memorabilia sinds 2019 meer dan verdubbeld op online veilingplatform Catawiki.

sportwedden, wedden op sport

De STR11 is de blikvanger van de eerste online veiling; het gaat om de auto die in het seizoen van 2016 reed, toen Scuderia Toro Rosso 63 punten behaalde dankzij de prestaties van coureurs Max Verstappen, Carlos Sainz en Daniil Kvyat. De door Jos Pirkner geschilderde stier op de motorkap van de auto was de eerste in zijn soort en gaf de Formule 1 auto een artistieke en dynamische look.

Fans van de twee huidige coureurs van Scuderia AlphaTauri, Yuki Tsunoda en Nyck de Vries, en fans van voormalige coureurs Sebastian Vettel, Pierre Gasly, Daniel Ricciardo en Carlos Sainz, kunnen hun hart ophalen. De uitrusting van deze coureurs is, deels gesigneerd, beschikbaar om op te bieden. Dit geldt ook voor de gedragen uitrusting van Verstappen uit 2016.

De eerste online veiling is nu open voor biedingen op Catawiki. Andere veilingen zullen in augustus, september, november en december van dit jaar open gaan. Fans kunnen zowel online veilingen als fysieke evenementen verwachten. Het logo van Catawiki zal te zien zijn op de buitenste Halo van de AT04 van Yuki en Nyck voor de Grand Prix van Oostenrijk en Nederland.

Genevieve Tearle, General Manager Collectables bij Catawiki: “We zijn trots op deze samenwerking met Scuderia AlphaTauri en helpen hen graag de archieven open te stellen voor F1-fans en verzamelaars zodat ze een iconisch stuk racegeschiedenis kunnen bezitten. Van het ontwikkelen van coureurs van wereldklasse, tot de huidige getalenteerde line-up met Yuki en Nyck; de collectie die we samen aanbieden is echt een bijzonder stukje autosport memorabilia”.

“Ik kijk er naar uit om F1-verzamelaars dicht bij de rijke geschiedenis van ons team te brengen en hen de kans te geven zelf een stukje van deze geschiedenis in bezit te hebben,” aldus Franz Tost, Scuderia AlphaTauri Team Principal. “Het lijkt me heel bijzonder dat er straks een object van Toro Rosso of Scuderia AlphaTauri te zien is in de huiskamers van onze fans, of dat zelfs een van onze raceauto’s in hun garage staat. Met Catawiki hebben we de best mogelijke partner gevonden om dit mogelijk te maken.”

De eerste 70 objecten worden nu geveild en fans kunnen hun bod plaatsen tot 12 juli 2023. Een deel van de opbrengst van de eerste veiling wordt gedoneerd aan de noodhulpactie van de stad Faenza ter ondersteuning van de slachtoffers van de overstromingen en hevige regenval in mei van dit jaar. Een deel van de opbrengst van de daaropvolgende veilingen gaat naar de stichting zonder winstoogmerk Wings for Life, die zich inzet voor onderzoek naar ruggenmergletsel.

By peter