Op het circuit waar Michael en broer Ralf hun eerste rondjes in karts draaiden worden traditioneel tegen het eind van het jaar races verreden voor de Winterpokal. Verdeeld over twee weekends worden er races gereden in zes verschillende klasses. Vorig jaar deed Michael Schumacher mee in de Formula A klasse; 100 cc zonder versnellingen. Jos Verstappen deed toen mee in zowel de Formula A als in de ICC klasse; 125 cc met zes versnellingen.

Beide F1 coureurs konden toen niet winnen en Verstappen’s optreden werd dit weekend nog herinnerd door menigeen, omdat hij zijn emoties weer eens had laten oplopen tegen een jongere deelnemer, waarna hij zelfs met diens vader op de vuist ging.

Er komen altijd deelnemers uit verschillende Europese landen en dit jaar reed er zelfs een Canadees mee. In ��n klasse waren er van de 31 deelnemers maar liefst 24 Nederlanders !

Helaas deed Jos dit jaar niet mee. In beide klasses had hij veel tegenstand ondervonden. Ik ben nieuwsgierig hoe zijn 125 cc CRG het had gedaan tegen de dit jaar oppersterke Nico Gloudemans. De in de buurt van Eindhoven wonende Nederlander reed met zijn VAN Kart de concurrentie om de oren. Zowel op natte, opdrogende en droge baan was Nico een nummer te groot voor alle anderen. Hij werd in de eerste en de tweede kwalificatierace eerste en ook in de finale race sloeg hij bij de start al direct weer een gat van ongeveer een seconde en dit gat bleek niet meer dicht te rijden. Zijn VAN teamgenote Yvonne Buise kon zijn ritme in de finale goed bijhouden, maar pech in de eerste kwalificatierace had haar kansen op een podiumplaats vergooid. In de finale startte zij slechts van een vijftiende plaats, maar vooral door fraaie uitrem manoeuvres wist zij zich nog op te werken naar een verdiende achtste plaats.

Een paar weken geleden wisten beide VAN coureurs op Kerpen nog een eerste en een derde plaats te bemachtigen.

Michael Schumacher reed in beide kwalificatieraces “slechts” naar een vierde positie en zo startte hij dan ook in de finale race. Net als in de tweede kwalificatierace bleek dat de jonge karthonden niet veel respect hebben voor Michael’s palmares want ook nu weer werd hij direct na de start het gras ingereden en zo ging hij de eerste bocht in op de ��n na laatste positie.

Veel aanwezigen gniffelden bij de gedachte dat Michael hier toch wel eens zijn Waterloo zou kunnen vinden, maar dat ging niet op: Michael vocht zich terug naar een knappe vierde plaats en wat er ergens achterin het circuit is gebeurd heb ik helaas niet kunnen zien, maar ik heb het vermoeden dat de coureurs op posities twee en drie �f hun zenuwen niet konden bedwingen door de wetenschap dat een zesvoudig wereldkampioen F1 hen op de hielen zat en/�f dat Michael wat duwwerk verrichtte, enfin ineens kwam hij als tweede door en in de laatste resterende ronden reed hij iedere ronde zo’n 0.4 tot 0.6 seconde sneller dan de koploper en zo kwam hij z��r verheugd als winnaar over de streep. Complimenten voor Michael, maar ook zeker net zo veel respect voor de vier, vijf achter hem gefinishte coureurs. Jongens, wat werd er hard gereden. Vermeldenswaard was nog dat de vijftienjarige Timo Leto (geen familie van…) in zijn tot nog toe tweede Formula A race een snelste rondetijd neerzette die slechts 0.2 seconde langzamer was dan Michael’s snelste ronde. Ook hier weer een coureur die liet zien dat men de VAN Karts van oude vos “Kali” niet moet onderschatten.

Volgend weekend wordt er weer geracet op Kerpen en dan door coureurs in de klasses Junioren Nationaal, Junioren Internationaal en Senioren. De Jonge Nederlander Sinan van der Raad zal dan voor de eerste keer uitkomen voor het VAN team en hopelijk zal hij mooie dingen laten zien.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter