Het gerucht dat Sauber volgend jaar met Honda-motoren zal rondtoeren is een feit geworden. Sinds 2010 reed de Zwitserse renstal met krachtbronnen van Ferrari, maar vanaf 2018 mag de motorleverancier van McLaren ook power units bouwen voor Sauber.

Dit seizoen moet Sauber het stellen met de Ferrari-motoren van vorig seizoen en dat leverde tot dusver nog weinig hoopgevende resultaten op. De elfde plaats van Pascal Wehrlein in Bahrein was voorlopig de beste uitslag van een Sauber-piloot. Het team zocht naar andere potentiële partners om motoren te leveren en kwam uit bij Honda.

Gezien de dramatische seizoenstart van McLaren en de matige voorbije jaren met een Honda onder de motorkap lijkt deze overeenkomst een gewaagde gok, maar teambaas Monisha Kaltenborn gelooft dat de Japanse constructeur voor beterschap zal zorgen. Dit past perfect in onze herstructureringsplannen. Het team heeft nu niet alleen nieuwe eigenaars, maar ook een totaal nieuwe partner op technologisch vlak. We gaan ervan uit dat we een succesvolle toekomst tegemoet gaan, aldus de eerste vrouwelijke teamleider in de F1.

Dit is weer een nieuwe uitdaging voor F1-afdeling van Honda, zegt Katsuhide Moriyama, Chief Officer of Brand and Communication Operations van Honda. Nu moeten we twee teams voorzien van de sterkst mogelijke motoren. Daarom zullen we de capaciteiten van onze ontwikkelingscentra uitbouwen, zowel in Sakura als in Milton Keynes.

Hoewel het motorcontract tussen McLaren en Honda volgens seizoen nog loopt, lijkt het niet onwaarschijnlijk dat die twee uit elkaar gaan. McLaren is het beu om keer op keer met motorproblemen af te rekenen, terwijl de wagen zelf misschien wel in staat is om degelijke prestaties af te leveren. Het team van Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne werd al eerder gelinkt aan een hereniging met Mercedes als nieuwe motorleverancier.

Door deze overeenkomst met Sauber heeft Honda zich in ieder geval verzekerd van een toekosmt in de formule 1. Mocht McLaren afhaken, dan zal de prestatiedruk voor de Japanse motorbouwer bij Sauber wat minder hevig zijn. Honda kan zonder McLaren misschien wel op een constructievere manier dan nu het geval is zoeken naar oplossingen om terug betrouwbare topmotoren te bouwen.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!