Het werd wel verwacht na de kwalificatie, en het is officieel: Takuma Sato heeft een straf gekregen voor het belemmeren van Mark Webbers snelle ronde. De Japanner zal helemaal achteraan de grid moeten starten.

Sato maakt in z’n snelle ronde een fout in bocht 8 waardoor hij veel tijd verloor. In z’n inlap reed hij traag om benzine te sparen, maar door de tijd die hij al verloren had in z’n snelle ronde kwam Mark Webber te dicht bij en moest hij Sato zelfs voorbijrijden, wat hem veel tijd kostte in bocht 9.

Bocht 9 is de laatste echt bocht voor het lange rechte stuk, dus een goede uitacceleratie kan zeer bepalend zijn voor de snelheid op dat rechte stuk.

Takuma Sato haalde nog als excuus aan dat hij geen radiocontact had met het team, waardoor hij niet wist waar Webber zich bevond. Maar de Australi�r neemt dat excuus niet aan:  “Zelf als hij niet met het team kan spreken, is het zijn job. In je inlap is je hoofdprioriteit de benzine en waar de andere rijder is. Hij verknoeide z’n kwalificatieronde hij spaarde veel benzine en hij verknoeide mijn ronde.”

“Het is een zeer belangrijke bocht om goed te zitten en het is nog moeilijker om goed te zitten als er verkeer is,” zo ging Webber verder. “Ik kwam erdoorheen en ik dacht dat hij een probleem had en z’n best zou doen om uit de weg te gaan. Hij had geen probleem maar hij probeerde toch uit de weg te gaan. Ik moest naar de binnenkant en verloor een kwartseconde.”

Een kwartseconde, als dat waar is was het een dure grap. Webber staat immers maar 15 duizendsten achter z’n teamgenoot Nick Heidfeld. Toch is een zevende kwalificatieplaats niet slecht voor de Williams-rijder gezien de prestaties van z’n team in de voorbije races.

Sato start nu helemaal achteraan, achter Michael Schumacher die van motor wisselde. Een slechtere manier om aan je 50ste Grote Prijs te beginnen kan je niet bedenken…

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter