MONZA, ITALY - SEPTEMBER 11: A general view of the podium as Race winner Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing, Second placed Charles Leclerc of Monaco and Ferrari and Third placed George Russell of Great Britain and Mercedes celebrate during the F1 Grand Prix of Italy at Autodromo Nazionale Monza on September 11, 2022 in Monza, Italy. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202209110524 // Usage for editorial use only //

Het is zondagmiddag, kwart na drie. Ik zit naar een computerscherm te kijken, naast me staat de televisie op RTBF. Ik kijk er niet naar, er is niets te zien. De GP van Spanje staat omwille van de vele testsessies op het circuit de Catalunya niet echt bekend als “de beste GP van het jaar” maar dit seizoen is het echt rampzalig.

Zo vlak als de heuvels van Nederland

Een blik op de Lap Chart leert je al wat je moet weten over de race. De lijnen, die de positie in de race moeten voorstellen, zijn vlak. Enkel wanneer je kijkt naar de pitstops zie je ze naar boven en onder bewegen. Wat ben je met een race door de stads centra van Valencia en Singapore als je een processie te zien krijgt. Het is niet omdat het bij die laatste donker wordt dat er meer op de baan te zien zal zijn.

“We need to overtake him on the track, it’s not going to happen otherwise,” Dat is wat Giancarlo Fisichella te horen kreeg toen hij achter Barrichello zat. Het is verontrustend dat een race team er vanuit gaat dat je beter in de pits inhaalt dan op de baan, en wanneer dat niet mogelijk is, dat je dan even iets op de baan gaat proberen.

De Formule 1 is/was de top van de autosport. Als dat gesprek van de wereldkampioenen de standaard is, dan zal ook het geschifte idee van hun flamboyante teambaas de sport niet kunnen redden. Ook al splits je de race op in twee delen, als er niets op de baan te zien is dan blijf je twee keer niets hebben. Nul gedeeld door twee blijft nul…

Wat hebben we zondag op school geleerd?

We hebben gezien dat Ferrari nog steeds de beste kaarten in handen heeft. Als we even de stand in het kampioenschap vergeten zien we dat de snelste wagen uit Italië komt, Massa had gemakkelijk met 30 seconden voorsprong op de rest kunnen aankomen. Teamgenoot Raikkonen kon het tempo van Massa moeilijk volgen. Zijn elektrisch probleem zorgde er voor dat hij voor de lastige vragen naar huis kon gaan.

Kijken we weer naar de punten dan kunnen we enkel de conclusie trekken dat McLaren de meest betrouwbare wagen in huis heeft. Bewijs daarvoor is de leidersplaats in het wereldkampioenschap van Lewis Hamilton. De man heeft in tegenstelling tot zijn drie metgezellen geen race gewonnen maar eindigde wel telkens op het podium. Het Britse team slaagde er in om zeven op acht mogelijke podiumplaatsen binnen te halen.

We hebben ook gezien dat het klantenteam van Toyota sneller is dan het moederteam. Dat was al langer duidelijk, maar deze keer haalde een Williams ook effectief de eindstreep. We leerden dat de Honda van vorig jaar sneller kan zijn dan die van dit jaar. Super Aguri reed een heel weekend lang het A-team naar huis.

We zagen noch een incidentrijke, noch een spannende race. We zagen een processie die op sommige momenten halt hield in het kappelletje voor de heilige blunders, de optimistische-eerste-bocht-inhaalmanoeuvres, bewegende bruggen en de vlammende pijp. Daar zei men dan een kwart weesgegroetje en schoof men weer aan in de rij.

De beste goocheltruck ter wereld

Wanneer je jezelf nog steeds vasthoudt aan de illusie dat de eerste ronden toch nog interessant zijn, dan zal je op een dag beseffen dat ze allemaal op drie meter van elkaar starten en anderhalf uur later in dezelfde volgorde weer aankomen. Het enige wat er in die tijd wijzigde was de afstand tussen de wagens.

Daarna komt dat pijnlijk gevoel: Ben ik hiervoor op een zondagmiddag thuisgebleven? Wanneer genoeg mensen dat denken dan, en alleen dan, zullen de hoge piefen van de sport iets fundamenteels ondernemen om de sport weer tot sport te maken. Maar voorlopig snakken we nog steeds naar meer Formule Geeuw.