Ik moet helaas eerlijk bekennen dat ik de start net gemist heb en daarmee eigenlijk de hele race achter de feiten aan liep. Maar na het terugkijken van de start, kan ik niets anders concluderen dan dat het een pareltje was. Vettel moest in de opwarmronde het strijdveld al verlaten. Rosberg kwam van de tweede startplek goed weg en verschalkte direct Hamilton, die toch moeite schijnt te hebben met de nieuwe startprocedure. Tot overmaat van ramp voor Hamilton was daar ook nog Bottas die van ver naar binnen kwam denderen en zijn neus vol in de zijkant van Hamilton boorde. Daarmee was de race van Hamilton eigenlijk al verkeken. Rosberg kon ogenschijnlijk makkelijk van Massa en Bottas wegrijden en ook de slecht gestarte Kimi kon geen vuist meer maken tegen de ijzersterke Rosberg.

Achter Rosberg was de strijd om positie meer dan aardig om naar te kijken. Vooral in het middenveld waren er hevige gevechten om posities. De meest opvallende rijders waren Grosjean, Hamilton, Verstappen, en Vandoorne, die na hun start een mooie plek in de race hadden in genomen.

Verstappen en Vandoorne hebben lange tijd dicht bij elkaar in de buurt gereden, maar uiteindelijk was het de Nederlander die met een zesde plaats aan het langste eind trok. Maar het debuut van Vandoorne zal zeker niet onopgemerkt blijven, want zijn prestatie is er wel één om trots op te zijn. Een dik verdiende tiende plaats voor de Belg.

Helaas zat de race voor Sainz er na een touché met Sergio Perez in de eerste ronde er feitelijk al op. Na zijn vroege pitstop werd de race alleen maar slechter en slechter. Jammer, want het beloofde een interessant gevecht tussen de beide Toro Rosso-coureurs te worden.

Na de sterke start van Williams (en de ietwat onstuimige actie van Bottas) ging het daarna eigenlijk alleen maar bergafwaarts en reden zij harder achteruit, dan Rosberg zijn voorsprong uitbreidde. Beide eindigden respectievelijk 1 (Massa) en 3 (Bottas) plekken lager dan zij waren gestart. Pijnlijk voor de normaal zo sterke Mercedesklant Williams. Haas (Grosjean), Toro Rosso (Verstappen), Red Bull (Ricciardo) en Ferrari (Raikkonen) eindigden allemaal voor de beide Williams bolides.

Net als 2 weken geleden maakte Hamilton zelf een dramatische start, maar hoewel hij dit keer weinig kon doen aan het verdere verloop van de eerste ronde, eindigde hij weer achter een rij andere auto’s.

Gelukkig voor Hamilton kon hij dit keer wel makkelijker en sneller voorbij aan Grosjean, Massa, Bottas en Ricciardo. Maar daarna hield zijn opmars op en bleef hij uiteindelijk steken op P3. Later verklaarde hij wel dat hij door de schade aan zijn auto het tempo van de mannen voor hem (Raikkonen en Rosberg) niet kon bijbenen. En dat geeft toch wel aan wat voor een auto die Mercedes eigenlijk is.

Achter Hamilton was het een continue gevecht voor positie en was Ricciardo verrassend best of the rest. Na een dramatisch verlopen 2015, staat hij nu derde in het klassement.

De grootste verrassing is toch wel Grosjean, die met een ijzersterk optreden in zowel Australië als in Bahrein laat zien dat hij en Haas toch echte kanshebbers zijn voor regelmatige punten.

Al met al een race om niet te vergeten en eigenlijk te veel om in een keer mee te krijgen, maar een ding is al duidelijk: Hamilton gaat er dit jaar niet zomaar met de titel vandoor. En dus belooft het een mooi jaar te worden.
En om het extra spannend te maken: vanaf Spanje komt Ferrari met een verbeterde en als het goed is meer betrouwbare turbo. Zal Ferrari dan eindelijk op 100% kunnen rijden?


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By Folkert