Vroeger dan ooit komt game ontwikkelaar Codemasters met haar nieuwe Formule 1 game. Waar de vorige editie in Augustus op de markt kwam, kunnen we nu al in juni het circuit op met de nieuwste Formule 1 bolides. Zoals elk jaar zijn we bij GPPit.net niet te beroerd om de game uitvoering aan de tand te voelen en te beoordelen.

Career mode
De meest gebruikte feature van F1 2019 is ongetwijfeld de career mode. De opzet is hetzelfde als in F1 2017 en F1 2018. Een zeer uitgebreide modus met R&D doelen, onderdelen slijtage en daarbij horende grid penalty’s, contract aanbiedingen, een zeurende manager en een dwingende engineer. Nieuw dit jaar is de toevoeging van de Formule 2 en een soort (korte) verhaallijn. Je carrière draait nu namelijk niet alleen om jou. Je krijgt twee rivalen die net als jou op jacht zijn naar een F1 zitje.

De toevoeging van de Formule 2 is echter wat matig. Zo realistisch en uitgebreid de career mode voor wat betreft de F1 is, zo uitgekleed is deze voor de F2. Het zijn slechts drie events waarin je een scenario moet voltooien. De keuzes die je maakt tijdens deze scenario’s bepalen welke aanbiedingen je in de F1 krijgt. Waarschijnlijk was het leuker geweest om gewoon te starten met een één of twee seizoenen F2. De opzet van de F2 (twee races) is toch anders dan de F1 en dat maakt het net wat frisser. Het is overigens wel mogelijk om de F2 te skippen en meteen in de F1 aan de slag te gaan..

Een andere nieuwe feature zijn de driver swaps. Coureurs kunnen nu onderling wisselen van teams. Zo kan Hamilton bijvoorbeeld naar Ferrari vertrekken of Verstappen naar Mercedes. Een briljante toevoeging als je het mij vraagt. Alleen is de uitwerking niet zo tof als hij had kunnen zijn.

Zo zijn er nogal wat onlogische wissels te zien. Op YouTube zijn al beelden te vinden van Hamilton die de overstap maakt naar het mindere Red Bull, terwijl hij aan de leiding in het kampioenschap ligt. Een weinig logische stap. Er zijn zelfs al berichten van spelers die na twee seizoenen al bijna het hele veld hebben zien verkassen naar een ander team. Een beetje overdreven uitgevoerd dus.

 

Legends en classic content
F1 2019 werd met name gepromoot met de ‘Legends Edition’. Kopers van deze editie kregen niet alleen op 25 juni al toegang tot de game, maar krijgen ook speciale Senna en Prost content erbij. Zowel de McLaren van Senna als de Ferrari van Prost uit 1990 zijn aan de game toegevoegd.

Daarbij horen ook een achttal scenario’s. Deze lijken heel sterk op de ‘invitational events’ die in 2017 en 2018 al werden geïntroduceerd met de classic content, alleen nu met Senna en Prost toegevoegd als coureurs. Promotioneel heel slim dus, maar weinig toevoegend aan de game. Helemaal omdat beide heren ook gewoon op 2019 versies van de circuits rondrijden en niet op klassieke circuits. Iets wat in Senna’s geval dus volstrekt onmogelijk is.

Verder is de meeste classic content uit 2017 en 2018 gewoon weer terug. Alleen de Ferrari’s uit 1995 en 2002 moesten het veld ruimen en zijn vervangen door de McLaren en Ferrari uit 2010. Op z’n tijd is het gewoon leuk om eens rond te scheuren in een klassieke F1 wagen met een dik geluid zonder dat je moet denken aan ERS modes en DRS zones.

 

Multiplayer
De Multiplayer mode is dit jaar ook flink aangepast. Vorig jaar kregen we al te maken met een ranking systeem. Zo kon men de serieuze deelnemers scheiden van de mensen die alleen maar ‘Destruction Derby’ wilden spelen. Een systeem dat verrassend goed werkte. Het systeem is dit jaar in verbeterde vorm terug.

Nieuw zijn de wagen livery’s, helmen en race kleding die je in eigen kleuren kunt customizen. Dit alles kun je gebruiken in multiplayer om tegen elkaar te racen. Hoe beter je het doet online, hoe meer punten je verdient en hoe verder je kunt gaan met het customizen van je auto en character. Een prima toevoeging want je kunt nu online ook werkelijk ergens om racen. Toch is de verwachting dat men in in online leagues vooral kiest voor de officiële 2019 wagens.

 

Graphics
De game is er dit jaar voor wat betreft looks erg op vooruit gegaan. Codemasters heeft hard gewerkt aan de belichting en dit is werkelijk fantastisch gelukt. Met name de beelden tijdens de nachtraces zijn erg realistisch. De texturen op het circuit zijn erg fraai belicht, oneffenheden zijn nu veel beter zichtbaar. Ook de lichttransitie bij het in- en uitrijden van de tunnel in Monaco is erg mooi gemaakt.

Verder zijn de texturen van de gebouwen en andere objecten langs de baan verbeterd. Hierdoor ziet de omgeving van het circuit er gedetailleerd uit. Maar natuurlijk strikte bijzaak wanneer je met driehonderd plus aan komt scheuren.

 

Handling
In de Formule 1 zijn dit jaar de downforce levels veranderd dankzij grotere voor- en achtervleugels. Dit merk in je de game terug ten opzichte van 2018. De wagens hebben voelbaar minder downforce en vergen daarmee iets meer stuurmanskunst om een bocht perfect te ronden.

Codemasters doet dit heel sterk want ook het onderlinge verschil in handling tussen de klassieke wagen is goed merkbaar. Zo merk je duidelijk dat de BrawnGP uit 2009 stabieler op het circuit ligt (met double diffuser) dan de McLaren, Ferrari of Red Bull uit 2010 (het jaar dat de double diffuser verboden werd).

De Formule 2 auto’s zijn een verhaal apart. Het besturen van de F2 wagens voelt zoals je zou verwachten wanneer je de wagens op TV ziet. Ze zijn een stukje stugger om te besturen, remmen niet zo goed en schakelen een stuk trager dan een F1 wagen. Precies zoals echte coureurs de overstap bestempelen, maar dan andersom.

Het vergt enige oefening om er echt hard mee te gaan. Maar wanneer je het onder de knie hebt is het racen net zo leuk (misschien wel leuker!) als in de F1.

 

Conclussie
De nieuwe features komen niet echt uit de verf. De toevoeging van de Formule 2 is een prima toevoeging. Maar in career mode een gemiste kans en matig uitgevoerd. Ook de coureurs wissels zijn te random en te frequent. De veel gepromote legends content mist tijdsbesef en had uitgebreider gemogen. Het zijn features die de game wel verkopen voor Codemasters, maar ze zijn niet overtuigend genoeg om er langdurig plezier aan te hebben..

Dit klinkt allemaal wat negatief. Maar vergeet niet dat Codemasters verder bouwt op een basis dat al erg solide is. De F1 games zijn vanaf 2010 (het eerste jaar dat Codemasters een F1 game maakte) erg gegroeid. Dat de features dit jaar niet echt toevoegend zijn betekent niet dat de game dit jaar slecht is. In tegendeel het is misschien wel de beste F1 game ooit!

Voor wat betreft handling en graphics overtreft F1 2019 elke F1 game die ondergetekende tot nu toe gespeeld heb. We praten dan over het tijdperk van ‘Grand Prix’ voor MS DOS en dus ook over de fenomenale Grand Prix serie van Microprose en Geoff Crammond. Alles in tijdsbesef bekijkend komt F1 2019 qua uitstraling erg hoog op het lijstje van beste F1 games ooit. Codemasters heeft dit jaar een exceptionele game neergezet.