Renault heeft beslist om haar initiële vijfjaren-investeringsplan voor haar Formule 1 project te versnellen, dit mede dankzij investeringen van het moederbedrijf te Boulogne-Billancourt.

Renault stak nooit onder stoelen of banken, dat 2016 voor hen een bouwjaar zou zijn. Dit kon ook niet anders aangezien het Franse merk Lotus pas laat opkocht en de investeringen van Genii in het team al lang waren opgedroogd. We zijn nu reeds zes maanden verder en Renault heeft besloten, dat het niet wenst te wachten tot 2020 om in een positie te zijn om te strijden voor wereldtitels.

Managing Director Cyril Abiteoul: Over onze investeringen hebben we beslist, dat we onze plannen wensen te versnellen en ons totaalpakket vergroten. We willen zo snel mogelijk het verschil maken in de sport en er is geen betere manier dan ons vijfjarenplan te versnellen.

Recent raakte ook bekend, dat het Lotus F1 Team in 2015 voor maar liefst vijfenzeventig miljoen Britse Pond verlies had geleden, dit in schril contrast met zes miljoen verlies in 2014.

Renault verklaart nu dat dit verlies voor wat hen betreft geen invloed heeft op de plannen van het team. Het was voornamelijk voormalig teambaas van Lotus, Frederico Gastaldi, die erin slaagde om Renault te overtuigen zich niet blind te staren op de slechte financiële status van het team.

Het was iets dat Renault zeer goed wist, dat het een onderdeel was van de rekening. We wisten dat we er ons financieel mee blootstelde. Het ligt echter volledig in lijn met onze plannen, de plannen die door onze CEO, Carlos Ghosn, werden goedgekeurd. Misschien zullen mensen nu begrijpen waarom het zolang heeft geduurd om de overname goed te keuren. De schulden kwamen tot stand door opgestapelde rekeningen, waardoor een substantiële investering van onze kant nodig was. Het toont in ieder geval aan, dat we gedaan hebben wat nodig was om ervoor te zorgen dat dit team haar operaties kon voortzetten. Ik denk niet dat het team er anders nog geweest zou zijn., aldus Abiteoul.

Renault heeft ondertussen zo goed als alle ontwikkeling van haar huidig chassis stopgezet en richt zich volledig op de grote reglementswijzigingen van het volgende seizoen.

Abiteoul: Op het vlak van onze motor zitten we volledig op schema en het feit dat we dit seizoen al kunnen genieten van uitstekende betrouwbaarheid geeft ons de kans om te focussen op de prestaties in de toekomst. Onze motoren voor 2017 zullen binnenkort hun weg vinden naar de testbank en er zitten enkele zeer interessante ontwikkelingen in de pijpleiding. We zijn zeer ambitieus en ik moet zeggen dat ik zeer tevreden ben met de structuur die we hebben opgezet in ons motorendepartement. Dankzij de wijzigingen in de reglementen voor aerodynamica, hebben we onszelf ten doel gesteld om zo agressief mogelijk te gaan ontwikkelen. Elke keer als we de auto voor 2017 in de windtunnel zetten, zien we een royale toename in downforce, wat ons uiteraard betere rondetijden zal opleveren. Het zit dus goed.

Het is in ieder geval goed nieuws dat Renault haar verplichtingen met de F1 serieus neemt. Recent waren er toch al geruchten dat men in Parijs niet tevreden is met de povere resultaten van het huidige seizoen en de weinige marketingwaarde die het team genereert voor het merk. Met deze beslissing tonen de Fransen aan meer dan ooit te willen strijden voor haar plaats in koningsklasse van de autosport.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!