Seizoen 2009 zit erop en we hebben weer een Brits kampioen. Jenson Button begon het nieuwe seizoen aan een verschroeiend tempo door 6 van de eerste 7 races op zijn naam te schrijven. De 10 races die hierop volgden leek het allemaal heel wat moeilijker te gaan voor de Brit en kon hij geen enkele overwinning meer boeken. Toch slaagde hij erin genoeg punten bij mekaar rapen om de titel te verzilveren in de voorlaatste race van het seizoen.

Voor de één een waardig kampioen, voor de ander een gelukstreffer. De meningen zijn uiteraard verdeeld. Maar wat denken zijn collega’s over F1’s nieuwste koning?

Jarno Trulli: Toen hij de beste wagen had bewees hij een winnaar te zijn. Wanneer de wagen minder was hield hij het hoofd koel en reed hij gewoon goed. Hij had de situatie goed onder controle.

Fernando Alonso: Jenson is een goede kampioen voor de F1, hij verdiende de titel. Als je de situatie bekijkt van de eerste race tot de laatste dan was hij de beste piloot. Je hebt natuurlijk wel het gevoel dat hij wat gas terug nam in de tweede helft van het seizoen maar ik ben van mening dat hij knap werk heeft geleverd.

Kimi Räikkönen was typisch to-the-point: Degene die het meeste punten scoort is duidelijk de juiste winnaar.

Eddie Jordan: Je mag geen verschil maken tussen de beste piloot op het begin van een seizoen en de beste piloot in de tweede helft. Een seizoen F1 duurt lang maar het draait alleen om het aantal gescoorde punten. Jenson was erg sterk tijdens de openingsraces en hij zat toen ook in een erg snelle wagen. Hij leek ongrijpbaar. Dat hij zijn dominantie verloor door een wat moeilijkere wagen
maakt hem geen mindere kampioen.

Bernie Ecclestone: Een hele tijd lang hing er een groot vraagteken boven Jenson maar uiteindelijk klaarde hij de klus. Tijdens het begin van het seizoen had hij de hulp van een geweldige wagen maar hij zorgde ook zelf voor de overwinningen. De voorbije maanden reed hij rond met de intentie om het kampioenschap te winnen, niet individuele races. Zijn race in Brazilië was geweldig.

Niki Lauda: Jenson Button is nu één van de wereldkampioenen F1 en deed zijn job perfect. Er valt trouwens geen kritiek te leveren wanneer dit het uiteindelijke resultaat is. Hij was erg voorzichtig in het midden van
het seizoen, zo kon hij zijn voorsprong verdedigen. In Brazilië reed hij dan weer met het mes tussen de tanden, een perfecte race. Engeland heeft weer een verdiende kampioen.

Sir Jackie Stewart: Op het eind van de dag is dit de manier om de titel in de wacht te slepen. Na het winnen van 6 van de eerste 7 races was het moeilijk om nog beter te doen.
Ineens was het voor hem niet meer mogelijk om races te winnen en koos hij voor een defensievere aanpak. Hij kreeg hiervoor redelijk wat kritiek maar hij bleef waardig volhouden aan zijn eigen stijl en slaagde in zijn opzet.

Interessante nota, als Bernie zijn zin had gekregen in verband met het medaillesysteem dan was Jenson Button wereldkampioen geworden na de grote prijs van Singapore, met nog drie races te gaan. Het mag duidelijk wezen dat dit systeem weinig tot geen plaats heeft in het huidige Formule 1.

By peter