Kent u Ralph Firman nog? De Noord-Ier die twee jaar geleden bij Jordan de races reed. Na een vruchteloos seizoen vorig jaar in onder andere de Nissan World Series keert hij terug naar Japan. Team Honda Racing heeft bekendgemaakt dat ze Ralph Firman een contract hebben laten tekenen voor het Super GT-kampioenschap dit seizoen. In 2002 won de Noord-Ier het Formule Nippon-kampioenschap, wat hier overeenkomt met de oude Formule 3000, dit jaar de Formula GP2-Series. Dankzij die overwinning kreeg Firman zijn racezitje. In 2002 werd hij eveneens al tweede in het Japans GT-kampioenschap. Een onbekende is hij daar dus niet. Voor hij naar Japan trok won Firman ook al het Brits Formule 3-kampioenschap, McLaren Young Driver of the Year-award en de FIA Formula 3 Cup in Macao. Voor het eerst sinds 2003 heeft Firman nu dus een vast racecontract.

Ralph Firman in de Jordan-Ford in Silverstone 2003 “Ik ben opgetogen om met Honda samen te werken. De wagen (Autobracs Honda NSX) heb ik tien dagen geleden reeds getest. Die is enorm goed ontworpen en uitstekend samengesteld, dus verwacht ik dat we dit seizoen mooie resultaten zullen neerzetten. Het GT-kampioenschap is hier erg competitief gericht want alle grote Japanse constructeurs doen mee. De Honda NSX geeft me veel mogelijkheden. Ik ken de circuits, heb eerder al mooie resultaten geboekt en ik apprecieer de toewijding van het Team Honda Racing enorm.

Vanuit het standpunt van mijn carri�re doet dit contract me goed,” gaat hij verder. “Na mijn seizoen in Formule 1 bij Jordan in 2003 hoopte ik om een testcontract vast te krijgen, maar die kans kwam niet voor in 2004. Gelukkig kreeg ik de kans om in LeMans mee te rijden en de nieuwe A1-wagens te testen de afgelopen maanden.

Ik ben nog nooit zo gemotiveerd geweest dan nu. Ik heb van de trainingen van de laatste maanden gebruik gemaakt om deel te nemen in de London Triathlon en om mee te doen in het BBC Superstarts-programma. Het was echt leuk. Mijn doelstelling nu is om Team Honda Racing de best mogelijke resultaten te bezorgen met de Honda NSX. Ik hoop om later op het seizoen en volgend jaar terug naar de eenzitters te keren. Dat wil dus zeggen op z�n minst testen in de Formule 1 en in de nieuwe serie, A1 Grand Prix.”

Firman�s teamgenoot wordt de Japanner Daisuke Ito en de eerste race volgt op 27 maart, nu zondag dus. Place to be is het Oakayama International Circuit, vroeger gekend als Tanaka International. Ook de Formule 1 bracht hier twee bezoekjes, in 1994 en 1995. Het Japans Super GT-kampioenschap bestaat uit acht races, waarvan zeven in Japan zelf plaatsvinden en eentje in Maleisi�.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter