Bakoe, hoofdstad van Azerbeidzjan, enkele eeuwen terug het centrum van de zijderoute. Tegenwoordig is Bakoe dankzij de vondst van aardolie een steenrijke stad. Een stad met wolkenkrabbers en meer dan 2 miljoen inwoners. Mede dankzij de olie groeit Bakoe hard, Bakoe wil meer en de Bakoe City Challenge moet daarvoor gaan zorgen.

Aankomend weekend maakt Bakoe kennis met de Bakoe City Challenge en met autosport, onder ander oud Formule 1 – coureur wereldkampioen Jacques Villeneuve en Nederlands beste Formule 1 – coureur ooit Jos Verstappen zullen hun opwachting maken in een GT-race in hartje Bakoe.

Niet alleen Villeneuve en Verstappen zullen aanwezig zijn, de Nederlander Tim Biesbrouck zal er ook zijn. De 24-jarige Biesbrouck is een aanstormend journalistiek talent , zo won hij in 2009 de wereldwijde Bridgestone E-reporter competitie. Biesbrouck werkte toen onder andere als journalist in de Formule 1 – paddock. Voor het evenement in Bakoe, Bakoe City Racing genaamd, zal Biesbrouck PR en media – werkzaamheden verrichten.

Het evenement in Bakoe wordt mede mogelijk gemaakt door lokale en internationale sponsoren die voor ogen hebben er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. Stiekem word er zelfs al gedacht aan een Formule 1 Grand-Prix. Waarom niet? Geld is er genoeg in Bakoe en ook Bernie Ecclestone zal wel oren hebben naar oliedollars en een eerste Grand-Prix in Kaukasus.

Naast de race en het stratencircuit in Bakoe is er in de avond entertainment met artistieke shows, DJ’s en lokale sterren. Ook is er een professioneel opgezet programma speciaal voor de kinderen. De verwachtingen zijn hooggespannen. De lokale mensen zullen het evenement op fantastische wijze ervaren, dat wereldwijd via live streaming te volgen is en via TV 300 tot 500 miljoen huishoudens bereikt.

Biesbrouck die in 2009 de Bridgestone E-report competitie won als beste jonge autosport journalist kwam per toeval met Bakoe City Racing in contact:
De Bridgestone e-reporter competitie in 2009 was mijn eerste echte buitenlandse werkervaring met autosport en ik merkte direct dat ik zo’n omgeving toch wel erg leuk vond! In de tussentijd heb ik meer werkervaring opgedaan en ook gaf ik een vervolg aan de duurzame pad die ik eind 2008 was ingeslagen, door een website te starten die de ontwikkelingen op het gebied van duurzame autosport bijhield. En via via viel dat op bij City Challenge en zochten ze iemand met mijn achtergrond. Eenmaal kennis te hebben gemaakt heb ik besloten om Nederland te verlaten en in Berlijn, waar het hoofdkantoor gevestigd is, te gaan wonen en werken.

De afgelopen maand werkte Biesbrouck vanuit Berlijn aan de opbouw van het evenement. Alles moest geregeld worden, het evenement moet immers vanaf de grond opgebouwd worden. In Duitsland werd ook het circuitontwerp gemaakt en het hele evenement georganiseerd. En wat voor een ontwerp, zo vindde Baku City Challenge midden in Bakoe plaats, er wordt zelfs om het parlementsgebouw gereden.

In eerste instantie zal ik in en rondom het mediacentre werkzaam zijn om journalisten te informeren en waar nodig op weg te helpen, zo vertelt Biesbrouck. De lokale media heeft nog maar weinig racewagens gezien. Daarnaast heb ik de uitdaging om er voor te zorgen dat er zoveel mogelijk tekst en impressies via het internet wordt verspreid. En hoop ik ook voor de komende maanden genoeg materiaal te verzamelen, totdat het volgende evenement plaatsvindt.

Nu staat er een GT-race op het programma, volgend jaar moet dit een officiële kampioenschapsrace worden. Biesbrouck is inmiddels in Bakoe, de City Challenge is daar groot nieuws. Begin deze week kwam zelfs het nationale voetbalteam van Azerbeidzjan langs om het stratencircuit te bekijken.

Al met al lijkt Baku nu al een blijvertje te worden, aankomend weekend dus, Baku City Challenge.

By peter

Leave a Reply

Your email address will not be published.