Het Lotus F1 team zou weer kunnen ademhalen, de investeringsmaatschappij Quantum heeft op zondag berichten de wereld in gestuurd dat de deal zo goed als rond is. Deze deal komt als geroepen nadat financiële problemen ervoor zorgde dat de eerste coureur Kimi Räikkönen ermee gedreigd heeft dit jaar niet meer aan de start te komen omdat hij nog steeds niet betaald was.

Mansoor Ijaz, het hoofd van het consortium Quantum Motorsports heeft verklaard dat zijn bedrijf hun deel van het contract voltooid heeft en dat het nu nog enkel wachten op bevestiging van Genii Capital, de eigenaars van het team

Er kan geen twijfel over bestaan dat deze deal doorgaat, ik wil zelfs zover gaan als stellen dat wij onze verplichtingen voltooid hebben en dat het nu in de handen ligt van Genii Capital aldus Mansoor Ijaz

Quantum is van plan om een 35% belang in het team te kopen door middel van nieuwe aandelen uitgegeven door Genii. In de toekomst zou Quantum zelfs een grotere rol willen binnen het team door ook de resterende aandelen van Genii, indien die daartoe bereid zouden zijn.

Het behoort tot onze opties, Ik ga niet in detail treden over die opties maar ze zouden ons in staat moeten stellen om in een vastgelegde periode de controle van het team over te nemen. We zullen dat doen in gecoördineerde samenspraak met onze partner Genii

Duidelijke signalen
Toen uw auteur de race aan het bijken was vorige zondag vertelde de commentator op RTL dat hij gehoord had dat Kimi toch in Austin en São Paulo zou starten, dit vernam hij van de manager van Räikkönen. Het volgende maakt denk ik duidelijk waarom.

Volgens Ijaz kan door deze investeringsdeal Lotus eindelijk de achterstallige betalingen overmaken aan Räikkönen en ook een einde maken aan de schuld van 120 miljoen die lotus nog had openstaan.

Lotus heeft de overeenkomst nog niet officieel bevestigd maar teambaas Eric Boullier zei op zondag al dat hij hoopte dat de aankondiging binnen 48 uur kon plaatsvinden: Ik ga nu nog geen commentaar hierop geven. Ik mag nog niets zeggen. Ik denk dat ik dat tegen dinsdag wel zal kunnen doen!

Rijders carrousel
Moest de deal echt rond zijn dan is dit ongetwijfeld positief nieuws voor Nico Hülkenberg die, zoals we allemaal ondertussen wel weten in gevecht ligt met Pastor Maldonado voor het tweede zitje bij Lotus. Zonder deal met Quantum zou men bij Lotus genoodzaakt om de oliedollars van de Venezolaan aan te nemen, dat is natuurlijk als het fraudeschandaal in Venezuela geen donker kantje krijgt voor Maldonado, op dit moment is de kraan nog steeds dicht.

We zeggen wel eens vaker het tweede zitje maar in feite heeft ook Romain Grosjean nog geen contract voor volgend jaar. Toch lijkt het erop dat de Fransman een derde seizoen mag starten bij de formatie uit Enstone (vierde seizoen als je 2009 serieus neemt) omdat de resultaten van Romain er aanzienlijk op verbeterd zijn en hij nu clean rijdt zonder al te veel incidenten. Ook het Franse Total begint lichte druk uit te oefenen op het team, net zoal het dat vorig jaar ook deed.

En wat voor met de motoren?
Tot op heden heeft Lotus nog geen motorpartner bekend gemaakt voor volgend seizoen, dit zou opnieuw te maken hebben met de financiële problemen, Renault, de huidige motorpartner zou voor dit jaar ook nog geen geld gezien hebben, wat dus een terughoudend houding tot gevolg heeft. Aangezien Mercedes en Ferrari aan hun denkbeeldige limiet zitten quasi teams, is Renault in feite de enige partnermogelijkheid voor Lotus. Met de Quantum-deal in het vooruitzicht lijkt ook inzake deze materie shot in de zaak te komen.

Wij hier op ‘de pits’ zullen je de komende dagen zeker op de hoogte houden van de ontwikkelingen bij het Lotus F1 Team! Ook nog een klein bedankje voor Forummer Gerrard voor de tip!