Andy Priaulx mag zich nog eens laten zien in een Formule 1-wagen. Morgen stapt hij opnieuw in een Williams-Ford, die aan hun wintertests beginnen op het Catalaanse circuit van Montmel�, nabij Barcelona. De 31-jarige Engelsman uit Guernsey heeft net het Wereldkampioenschap Touring Car gewonnen en mag samen met het bestuur van het WilliamsF1 Team het voltijdse testteam samenstellen voor volgend seizoen. Zoals afgelopen week al vermeld is bij Williams het verlanglijstje teruggevallen naar twee coureurs: Narain Karthikeyan, die er net zijn debuutseizoen bij Jordan heeft opzitten, en Nicolas Kiesa, derde coureur van Jordan en in 2003 vijf races bij Minardi-Ford. Het team kan echter niet beslissen en roept de hulp in van Andy Priaulx, die een grote indruk heeft nagelaten tijdens zijn vorige tests voor het team.

“Ze belden mij gewoon op uit het nieuws, “ zegt Priaulx aan de Engelse zender ITV“Ze vroegen of ik morgen in Barcelona in een van hun wagens kon stappen, en ik heb zonder twijfelen meteen bevestigd. Ik heb nog helemaal geen ervaring met een Formule 1 V8-motor, maar ik heb al wel met V8-motoren van onder andere Cosworth DFL gereden in verschillende hillclimbs (Priaulx was kampioen Hillclimb vooraleer hij overschakelde naar het circuitracen). Ik zal opnieuw een ervaring rijker zijn en het geeft me een geweldige mogelijkheid om wat meer in een Formule 1-wagen rond te rijden.”

Priaulx kreeg eind mei een ��ndaagse test op het Romeinse circuit Vallelunga, dankzij BMW. Toch heeft hij geen ambitie�s om vaste testcoureur te worden bij Williams. Onder andere omdat Williams een betalende coureur zoekt, en de Engelsman heeft ook nog zijn contract bij BMW in het Touring Car-kampioenschap. Toch is hij optimistisch, want als hij het even goed doet als vorige keer bestaat de mogelijkheid dat Williams hem opnieuw vraagt. Het team was namelijk sterk onder de indruk van zijn technische feedback die hij kon geven aan de mechaniciens.

“Ik geraak niet meegesleept in de Formule 1-wereld,” zegt hij, “omdat het zo snel veranderd en er zoveel geld mee gemoeid is. Ik neem gewoon elke mogelijkheid met beide handen als men het aanbiedt en dan zal ik ook het maximum eruit halen. Ik heb al getekend voor nog eens twee jaar bijgetekend in het Wereldkampioenschap Touring Car en ik verwacht niet dat er een voltijdse baan als vaste testcoureur uit deze ene test voortkomt.

Maar nog eens; dit is een nieuwe mogelijkheid die dingen voor de toekomst kan voortbrengen. Als ik opnieuw in een Formule 1-wagen stap en weer hele moooie dingen laat zien, ben ik er zeker van dat er zodanig zaken kunnen evolueren. Maar ik blijf realistisch want ik heb in zes maanden geen Formule 1-wagen bestuurd en ik doe het dan ook rustig aan.”

Of hij ook ooit daadwerkelijk naar de Formule 1 zal overstappen valt te betwijfelen. “Ik ben tweevoudig wereldkampioen Touring Car, en daar wil ik gerespecteerd voor worden. Ook al krijg ik de kans om als testcoureur in de Formule 1 aan de slag te gaan, dan zal het nog naast een stoeltje zijn in een Touring Car-kampioenschap.”

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter