Na een krappe vier maanden ‘droogstaan’ staat het Formule 1 seizoen 2014 op het punt van beginnen. Nieuwe motoren, en het (K)ERS systeem dat een grotere rol speelt dan ooit tevoren, kunnen de verhoudingen nog wel eens flink in de war schoppen. De Grote Prijs van Australië op het Albert Park circuit in Melbourne is bij voorbaat al een historische race!

Het Albert Park circuit
De Grote Prijs van Australië wordt dit seizoen voor de negentiende keer verreden op het Albert Park circuit in Melbourne. Zeventien keer daarvan was het de seizoensopener.

Met vier zeges is Michael Schumacher de recordhouder voor wat betreft het aantal zeges. Jenson Button (drie zeges) kan dit weekend op gelijke hoogte komen met de Duitse recordkampioen, als zijn McLaren teminste en competitieve auto blijkt.

Het semi-stratencircuit dankt zijn naam aan het park waar het in aangelegd is, het Albert Park. Een prachtige setting waarbij het circuit het centraal gelegen meer omcirkelt.

Het semi-stratencircuit is al sinds 1996 gastheer van de race. In dat jaar was de baan overigens verre van populair aangezien dit slechts de ‘slappe’ vervanger was van het legendarische Adelaide circuit. Albert Park heeft zijn status op de Formule 1 kalender in de loop der jaren echter meer dan verdiend.

De bochten op Albert Park zijn niet alleen vernoemd naar Australische Formule 1 grootheden als Jack Brabham en Alan Jones. Maar ook grootheden als Alain Prost, Alberto Ascari, Jim Clark en Jackie Stewart hebben een bocht naar zich vernoemd gekregen.

In 2013 stond Sebastian Vettel op Pole Position met een tijd van 1:24.407. Een ronde aan boord bij de regerend wereldkampioen:

Een nieuw tijdperk
De Grand Prix van Australië is de eerste uit het tweede turbo tijdperk. De wagens zijn uitgerust met een 1.6 liter V6 turbomotor. Het ERS systeem voegt hier gedurende 33 seconden per ronde nog eens 160 PK aan toe. Ook zijn de versnellingsbakken dit jaar voorzien van acht versnellingen. Kortom, er is weinig níet veranderd aan de aandrijflijn van een Formule 1 wagen.

De algemene verwachting is dat dankzij de nieuwe reglementen de betrouwbaarheid van de wagens niet meer is wat het voorgaande jaren is geweest. Het is dus niet ondenkbaar dat de Grand Prix van Australië weer ouderwets veel uitvallers kent!

De verhoudingen
Het is inmiddels ook ruim vier maanden geleden dat Sebastian Vettel zijn negende zege op rij behaalde in Brazilië. Kan hij deze lijn in Melbourne voortzetten of zijn de problemen die Red Bull tijdens de wintertests had van een dusdanig serieuze aard dat de ploeg uit Milton Keynes, in elk geval dit weekend, buiten spel staat? Dat geldt overigens niet alleen voor Red Bull, de meeste Renault teams hadden tijdens de tests last om voldoende kilometers op de teller te krijgen.

De teams die het naar aanleiding van de wintertests wél goed voor staan lijken de Mercedes teams te zijn. Tijdens de tests in Jerez werden de eerste vier plaatsen (gecombineerd over vier dagen) bezet door Mercedes aangedreven wagens. Tijdens de eerste week in Bahrein waren dat zelfs vijf (!) wagens, en na de tweede test wederom vier wagens. Vooral Mercedes AMG en Williams lijken enorm snel te zijn, maar of snelheid alleen voldoende is om aan de top te komen en te blijven is maar de vraag!

Vrijdag 14 Maart 2014
02:30 – 04:00 Eerste Vrije Training
06:30 – 08:00 Tweede Vrije Training

Zaterdag 15 Maart 2014
04:00 – 05:00 Derde Vrije Training
07:00 – 08:00 Kwalificatie

Zondag 16 Maart 2014
07:00 Race