Precies twee weken na de seizoensopening in Melbourne staat alweer de tweede ronde van het kampioenschap op het programma. Nico Rosberg won in Australië dominant de race. Maar of dat in Maleisië ook zo gaat zijn is maar de vraag, want de verhoudingen zijn allerminst duidelijk. Kunnen Hamilton en Vettel zich herpakken en de strijd met Rosberg aan gaan? De grote prijs van Maleisië wordt een interessant schouwspel.

Sepang International Circuit
Het Sepang International Circuit staat al sinds 1999 op de kalender. In dat jaar was het de eerste door Hermann Tilke ontworpen baan op de kalender. Maleisië is het land van uitersten. Het is er óf bloedheet, óf de regen komt met bakken uit de hemel. Het verraderlijke (of juist het leuke) aan de baan is dat het weer binnen enkele minuten volledig om kan slaan.

Eddie Irvine was, met hulp van Michael Schumacher, de eerste winnaar op de omloop. Diezelfde Schumacher deelt samen met Fernando Alonso en Sebastian Vettel het record van meeste overwinningen op deze baan. Elk stonden ze drie keer op de hoogste trede van het podium.

Het circuit staat, vooral in Nederland, bekend om de Grand Prix van 2001. De race wordt getroffen door een flinke wonkbreuk, en Jos Verstappen rijdt die dag in de inferieure Arrows lang rond op een knappe tweede plaats. Aan het eind van de race moet hij toch genoegen nemen met de zevende plek, in die tijd niet genoeg voor punten.

In 2004 klokt Michael Schumacher 1:33.074, genoeg voor Pole Position in de race. Een ronde aan boord met de grootmeester zelf. Vergeet niet om het volume van je boxen harder te zetten. Genieten van het ouderwetse Formule 1 geluid!

Snelheid of betrouwbaarheid?
Voor zover er een conclusie kon worden getrokken aan de winter tests, kwamen deze grotendeels uit in Melbourne. De Mercedes wagens waren inderdaad de snelste, Ferrari kwam snelheid te kort, en de Renault teams kampten veelvuldig met technische problemen.

De enige wagen met een Renault motor die ‘er aan te pas kwam’ in Melbourne was Ricciardo met de Red Bull, ware het niet dat hij later (onder voorbehoud) gediskwalificeerd werd. Volgens de insiders van Sky Sports zou Ricciardo slechts een vijfde plek behaald hebben wanneer Red Bull gewoon de ‘Fuel Flow Sensor’ van de FIA had vertrouwd. Ze moesten dan namelijk volgens die sensor méér brandstof besparen om te voldoen aan het reglement. Er valt dus kortom geen touw aan vast te knopen waar Red Bull aankomend weekend gaat staan.

Voor Lewis Hamilton rest er deze wedstrijd maar één ding. Wraak! Hij moest in Melbourne al na drie ronden uitstappen wegens technische problemen. Het zal Hamilton er alles aan gelegen zijn om te laten zien dat hij Nico Rosberg met een wagen van dit kaliber de baas kan. Maar teamgenoot Rosberg is een coureur die je nooit mag onderschatten.

Dan is er nog het team van Ferrari. Alonso haalde in Melbourne ogenschijnlijk alles uit de wagen, maar toch leek de Ferrari constant snelheid tekort te komen. Raikkonen daar achter leek het wat lastiger te hebben. Hij maakte een aantal fouten, maar was ook structureel langzamer dan Alonso. Delft hij nu al het onderspit tegen Alonso, of moet hij gewoon nog wennen aan het team en de wagen?

Vrijdag 28 Maart 2014
03:00 Eerste vrije training
07.00 Tweede vrije training

Zaterdag 29 Maart 2014
06:00 Derde Vrije Training
09:00 Kwalificatie

Zondag 30 Maart 2013
10:00 Race