De eigenaar van het hele Red Bull concern en daarmee ook dus de twee F1 teams Red Bull en Toro Rosso, Dietrich Mateschitz is niet blij met de nieuwe Formule 1. De Oostenrijkse zakenman zet nu zelf vraagtekens bij de toekomst van beide teams. In een interview met de Oostenrijkse krant Kurier maakt Mateschitz duidelijk onder welke omstandigheden hij de betrokkenheid van zijn teams in de F1 zou beëindigen.

Dietrich Mateschitz: De vraag is niet zozeer of het economisch zinvol zou zijn om te stoppen met deze sport maar de redenen om te stoppen zullen eerder liggen bij sportiviteit en politiek invloed. In deze zaken zijn er duidelijk limieten die we kunnen accepteren.

Mateschitz draait eer dus weinig doekjes om heen, als de sport niet in de richting gaat die hem zint dan zal hij beide projecten stilleggen. De man hekelt in het interview ook de ‘ongepast politisering’ van de sport, die volgens hem ervoor zorgt dat zijn team wordt tegengewerkt.

Verder laat de keizer van Red Bull geen spaander heel van de nieuwe F1, wat niet onlogisch is aangezien de focus van aerodynamica is omgeschoven naar de power units, weg van het vak waar tovenaar Adrian Newey heer en meester in is.

DM: Je moet de F1 terug maken zoals ie was, de top discipline van de motorsport. De F1 bestaat niet om nieuwe records te breken op vlak van brandstofverbruik en evenmin om het mogelijk te maken te fluisteren tijdens een race. Het is absurd om zoveel langzamer te racen als vorig jaar, kijk maar naar de GP2 waar er meer geracet wordt en gevochten om positie met bijna dezelfde rondetijden als F1 met maar een fractie van het budget.

Hier maakt de topman van Red Bull een grote inschattingsfout. Het is waar de de F1 niet meer zo snel is als vorig jaar maar tijdens de test in Bahrein kwamen we al aardig in de buurt van de tijden van vorig jaar terwijl de GP2 tijden dit jaar nog niet eens in de buurt komen van de F1.

Beste tijd F1: F.Massa 1:33.258
Beste tijd GP2: R.Haryanto 1:39.129

Wat het doel is van het dreigement van Dietrich Mateschitz is niet duidelijk maar dat hij de FIA zijn macht eens wil laten voelen is meer dan duidelijk.