Grotere kaart weergeven

LAP RECORD
J P Montoya McLaren 1:24.770

6 mei 2011
09:00-10:30 Eerste vrije training
13:00-14:30 Tweede vrije training

7 mei 2011
10:00-11:00 Derde vrije training
13:00-14:00 Kwalificatie

8 mei 2011
14:00 Race

Na drie weken rust mogen volgend weekend de formule 1 teams weer aantreden, Instanbul Park Turkije staat op het programma.

 

Vorig jaar..

 

Vorig jaar waren het Hamilton en Button die voor McLaren de eerste twee treden mochten beklimmen. Tot de 40ste ronden was het een nek aan nek race met beide Red Bull’s, de welbekende crash tussen Vettel en Webber zette de deur open voor het team uit Woking. Webber wist nog derde te worden, Vettel moest na de aanvaring opgeven.

Hieronder de beelden, met een mooie slow motion op het einde.

 

Dit jaar..

 

Dit jaar lijken wederom Red Bull en McLaren de beste papieren te hebben, met name Vettel en Hamilton zijn goed op stoom en beide heren zullen gebrand zijn op een goed resultaat. De vraag zal zijn of McLaren meer downforce weet te vinden, om harder door de bochten te gaan en of Red Bull hun KERS nu eindelijk eens aan het werk kunnen krijgen.

Ook Mercedes heeft recht om optimistisch te zijn, in China wist het team beter de potentie van de auto te benutten. Het enige wat Rosberg nog van het podium af hield was een tekort aan brandstof, een fout die het team niet nog eens mag maken. De snelheid van de Mercedes is in ieder geval iets wat het team positief gestemd aan het seizoen van Europa laat beginnen.

Ferrari heeft vooralsnog niet het lek boven, de coureurs hadden moeite met de auto en de echte resultaten bleven uit. Opvallend is dat Felipe Massa zich de vorige race prettiger voelde in de auto dan Fernando Alonso, de Braziliaan bleef de Spanjaard op snelheid voor in China. Istanbul Park is een circuit waar Massa zich ook altijd op zijn gemak voelt, de kleine grote man wist hier al meerdere malen te domineren.

Na een vliegend start en twee podiumplaatsen viel de derde race van Renault tegen. Het was een kleurloze race met een slecht eindresultaat. Het Franse team is uit op revanche, evenals beide coureurs van het team. Naar eigen zeggen heeft Renault een erg agressief ontwikkelingsprogramma voor 2011, ik ben benieuwd naar wat ze laten zien in Turkije.

De Formule 1 is niet compleet zonder wat geruzie en politiek. Meestal gaat dit over geld en inkomsten. De grote prijs van Turkije staat op de tocht, de prijs die Bernie Ecclestone jaarlijks van de Turkse overheid wilt hebben is te hoog. Dat is de mening van de Turken althans. Er zijn nog geen definitieve uitspraken gedaan, maar tenzij beide partijen wat water bij de limonade doen, zou dit wel eens de laatste Grote Prijs van Turkije kunnen worden.

Wat hier ook mee weegt is het lage aantal bezoekers, de lokale liefhebbers kunnen of willen niet de hoge entree prijzen betalen. Dus tenzij de prijzen omlaag gaan zullen menig tribunes leeg zijn in Istanbul. Iets wat bijzonder jammer is want het is een mooi circuit wat regelmatig mooie en spectaculaire races oplevert. Krent in de pap is dan natuurlijk de befaamde bocht 8, een bocht waar de huidige Pirelli’s wel eens een zware kluif aan kunnen hebben.

Des te meer een reden om volgend weekend vrij te houden en de Grote Prijs van Turkije te gaan kijken. Op de Pits kan je alvast meepraten en speculeren over de aankomende race, registreer je hier en praat mee met de fans!!