De eerste twee races van het jaar zitten er alweer op maar gelukkig staat er direct na de Maleisische GP opnieuw een race op de kalender. Mercedes heeft tot nu toe haar favorietenrol waargemaakt, zowel in Australië als in Maleisië waren de silberpfeilen van respectievelijk Nico Rosberg en Lewis Hamilton heer en meester van het veld, geen enkel team kan hen op dit moment bijbenen, zelf het team van tovenaar Adrian Newey moet haar meerdere erkennen in de Duitse wagenfabrikant. De kans is groot dat er in Bahrein opnieuw een Mercedes piloot met de laurierenkrans gaat lopen maar uiteraard is het niet ondenkbaar dat het feestje door betrouwbaarheid niet doorgaat. Er is maar een zekerheid voor deze Grand Prix en dat is dat het rozenwater onder kunstmatig licht zal vloeien.

Bahrain International Circuit

De Grand Prix in Bahrein staat in 2014 voor een speciale editie, het is namelijk de tiende verjaardag van het circuit, exact tien jaar gelden werd er de eerste Grand Prix gereden, deze werd destijds gewonnen door Michael Schumacher. Het project werd ontworpen door huisarchitect Herman Tilke en de baan word door menig volger van de sport beschouwd als een typische Tilkedrome. Toch in tegenstelling tot andere Tilke banen is de F1 community al jaren verdeeld over dit circuit, sommigen vinden het best te pruimen, andere vinden dan weer dat het veel saai races voorbrengt, over de bijna lege tribunes nog maar te zwijgen.

In 2011 kwam de race in opspraak, tijdens de Arabische lente vonden er in het land zware protestacties plaats tegen het regime, die er uiteindelijk voor zorgde dat de race werd afgelast. In 2012 en 2013 ging de race wel door ondanks dat er in het land nog steeds hardhandig werd ingegrepen tegen het protest van de Bahreini. Anno 2014 is het nog steeds onrustig in het land en de protestbeweging blijft sterk en houd voet bij stuk, Human Rights Watch blijft de slechte toestand van de rechten van de mens aanklagen in het land. De race is zijn controversiële status dus nog niet verloren, om haar imago te verbeteren probeert de organisatie van de verjaardagseditie een feest te maken voor iedereen.

Dit wil men realiseren door vanaf dit jaar de race ‘s nachts te houden onder kunstmatig licht zoals in Singapore en de halve nachtrace in Abu Dhabi. Teven heeft de organisatie bekendgemaakt om de eerste bocht te hernoemen naar zevenvoudig Wereldkampioen Michael Schumacher, die zoals vermeld de eerste editie won en op dit moment nog steeds in een coma ligt na een skiongeval. Dat de race nu ‘s nachts wordt gehouden betekent dat de teams zich zullen moeten aanpassen op andere temperaturen, het kan in de woestijn namelijk vrij fris worden zodra de zon onder gaat maar het lijkt geen onoverkomelijk probleem, alleen denkt bandenleverancier Pirelli dat het moeilijk zal zijn om het beste uit de banden te halen.

[Een rondje Sakhir onboard met Fernando Alonso – 2012]

Opnieuw Mercedes aan de top? Analyse team per team

Caterham krijgt meer zelfvertrouwen door de uitstekende prestaties in Maleisië en zal erop gebrand zijn voorsprong te nemen op Marussia, de vraag is maar of dat lukt. Het team zou al enkele weken bezig zijn aan een grote update die tegen Barcelona klaar moet zijn, volgens sommigen zou het gaan om een dubbele neus zoals die van Lotus. We zijn benieuwd!

Marussia trekt teleurgesteld naar Bahrein, de Russisch-Britse formatie dacht een mooie voorsprong te hebben op directe concurrent Caterham maar die kwam in Maleisie veel beter voor de dag, Max Chilton moest uiteindelijk de duimen leggen voor Marcus Ericsson. Het team gaat in Bahrein op zoek naar revanche

Lotus maakte in Maleisië grote stappen en wist na een moeizame vrijdag en zaterdag een van de twee wagens aan de finish te krijgen. Langzaam maar zeker werk Lotus de achterstand weg. Menig F1 expert is benieuwd waar de op zich innovatieve E22 toe in staat is eens de grootste problemen zijn weggewerkt.

Sauber lijkt daarentegen met een groot probleem te zitten, de wagen zou zelfs met de vederlichte Esteban Gutiérrez veel te zwaar zijn waardoor de wagen veel tijd verliest. Het team is bezig aan een B-versie die tegen het Europese seizoen klaar moet zijn, tot die afslankoperatie voltooid is zullen de coureurs hun beste beentje moeten voorzetten.

Toro Rosso lijkt net zoals Red Bull haar zaakjes op orde te hebben en heeft met Daniil Kvyat een mooie debutant in huis die al tot twee maal toe een mooi resultaat neerzet. Het is maar de vraag of de kleine Italiaanse renstal de snelle ontwikkeling van de nieuwe formule zal kunnen bijhouden.

Force India was optimistisch en terrecht, Nico Hulkenberg lijkt volledig in controle van zijn bolide en finishte al twee keer in de top tien (P6 en P5) terwijl hij met de Ferrari van Alonso duelleert, toch lijkt de zwakke schakel op dit moment Pérez te zijn, de mexicaan worstelt met de wagen en had de pech niet te kunnen starten vorig weekend, ongetwijfeld zint hij op wraak.

Ook Williams had meer verwacht van de vorige race, de wagen werd al twee keer geplaagd door slechte resultaten in verengende kwalificaties terwijl het in de race vrij gesmeerd loopt. Het team zal blij zijn dat het in Bahrein zelden of nooit regent, nu zullen we de werkelijke snelheid van de FW36 te weten komen.

Mclaren leefde na Australië op een wolk maar op een meer representatief circuit zoals Sepang kwam de zilveren McLaren niet goed uit de verf, zowel in de regen als op het droge worstelde beide coureurs met overstuur. Het team hoopte uit de updates een halve seconde te vinden maar kijkt nu op tegen een serieuze achterstand met de absolute top.

Red Bull daarentegen verwacht dat de race in Bahrein wel eens minder goed zou kunnen uitdraaien, het team vermoedt dat de rechte stukken van Bahrein wel eens in het nadeel kunnen spelen van hun Renault krachtbron en de tests die plaatsvonden op het circuit bevestigen dat op zijn minst. Dan is er uiteraard nog de gridpenalty voor Ricciardo die de zaak niet helpt.

Ferrari zit ongeveer in hetzelfde bootje, de wagen komt topsnelheid te kort en worstelt met tractie uit bepaalde bochten, toch is er licht aan het einde van de tunnel, de F14 T bleek in Maleisië vrij snel in de eerste sector, sector 1 en 3 op Sakhir lijken hier veel op en dit zou wel eens een klein voordeel kunnen zijn voor Alonso en Kimi.

Mercedes zal erop gebrand zijn om het meeste uit hun voorsprong te halen, ideaal zou dus opnieuw een een-tweetje zijn voor de Duitse Renstal, toch zal het moeten oppassen voor mogelijke betrouwbaarheidsproblemen.

Vrijdag 4 april
VT1 13:00 – 14:30
VT2 17:00 – 18:30

Zaterdag 5 april
VT3 14:00 – 15:00
Qua 17:00

Zondag 6 april
Race 17:00