Het is weer zover. Na een korte break van twee weken kunnen de fans van de formule 1 zich weer opmaken voor een weekendje actie. Met nog zes races over op de kalender kan de titelstrijd tussen Nico Rosberg en Lewis Hamilton nu helemaal losbarsten.

Sepang International Circuit

 

Strijdtoneel voor dit weekend is het circuit van Sepang. Sinds 1999 is dit circuit een vaste waarde geworden van de Formule 1 grid. De uitermate hoge hitte en het onvoorspelbaar moessonweer zijn vaak het gesprekonderwerp van het weekend en dat zal dit jaar niet anders zijn. Het is vaak niet de vraag of het zal regen maar gewoon wanneer.

Het circuit staat bekend voor zijn lange zwiepende bochten en twee brede rechte stukken, die zich snel na elkaar opvolgen. De baan is ongeveer 5,453 km lang en de race zal 56 ronden duren. Het ronderecord is sinds 2004 in handen van de Colombiaan Juan Pablo Montoya (1:34.223). Het ziet er niet naar uit dat de huidige V6 Turbo motoren hier snel onder zullen duiken.

Speciaal voor dit jaar is de timing van de Grand Prix. Sinds 2000 staat de Grand Prix meestal bij de eerste vier van het jaar. Voor 2016 werd Sepang naar de tweede seizoenshelft verscheept, dit omdat de organisatoren enkele nodige renovaties wensten door te voeren van de infrastructuur. De tarmac werd vervest en ook de drainage werd aan een fikse renovatie onderworpen. Maar liefst negen bochten werden aangepast. Geen paniek, Sepang is nog steeds Sepang, maar de laterale gradiënt, oftewel de hellingsgraad van sommige bochten werd aangepast om de baan uitdagender en moeilijker te maken. Ook het grip niveau zou er sterk op verbetert zijn, iets wat altijd een kritiekje is geweest van de teams.

Vooral de laatste iconische bocht kreeg een opmerkelijke update. De binnenkant van bocht 15 werd met maar liefst een volle meter verhoogt. Dit moet de race lijn veranderen en zo tot meer inhaalmogelijkheden leiden op de start-finish.

Het antwoord van Lewis?

 

Nico Rosberg schoot nogal uit de startblokken aan het begin van het seizoen. Met vier op vier uit de eerste fly-away races, een heleboel pech voor Lewis,weinig competitie van de andere tegenstanders en daarbij gewoon een strak tempo leek alles eindelijk op de juiste plek te vallen voor de Duitser. Eindelijk zou hij die Britse wereldster uit Stevenage wel eens op zijn plaats zetten.
Maar zoals we van Ham gewoon zijn sloeg deze in het Europse seizoen keihard terug. Hij reduceerde het gat dat was ontstaan tussen hem en zijn teamgenoot en leek na de Grand Prix van Duitsland gewoon naar zijn vierde wereldtitel te gaan cruisen, ten koste opnieuw van Rosberg.

Niets was echter minder waar. Rosberg schreef de laatste drie races droogweg weer op zijn naam en staat opnieuw aan de leiding van het kampioenschap. Dit keer zal hij zich niet opnieuw zo gemakkelijk gewonnen geven. Zowaar, hij overklast zijn teamgenoot met acht overwinningen tegenover vijf. De enigste race die de zilverpijlen niet wisten te winnen was natuurlijk Spanje, waar onze eigen Max Verstappen de wereld van de Formule 1 verstomde door na de crash van de twee kemphanen droogweg naar de overwinning te stormen.

Je mag er zeker van zijn dat met nog maar zes races te gaan elke opportuniteit om te winnen belangrijker en belangrijk word in de titelstrijd. De bitsige strijd tussen deze twee zal alleen maar warmer en warmer worden naarmate we Abu Dhabi in het vizier krijgen. Dit gaat nog vonken geven!

Mis het niet!

 

Genoeg reden dus om de Grand Prix van Maleisië niet aan je voorbij te laten gaan. Mis niets van de actie op en naast de baan. Hou deze website goed in het oog voor de laatste nieuwtjes, liveblogs, uitslagen en de mooiste foto’s van op het circuit van Sepang!

Vrijdag 30 september
04:00 – 05:30 Eerste vrije training
08:00 – 09:30 Tweede vrije training

Zaterdag 1 oktober
08:00 – 09:30 Derde vrije training
11:00 – 12:00 Kwalificatie

Zondag 2 oktober
09:00 – Race