Preview Grand Prix van Maleisië


Goederen wachten op aankomst van de teams

We maken ons op voor de allerlaatste Grand Prix van Maleisië. Doorgaans een mooie wedstrijd op een mooie baan. Kenmerkend voor het circuit van Sepang is de haarspeld, de twee lange rechte stukken parallel aan elkaar, verbonden door een haarspeldbocht en omgeven door stadiontribunes.
De organisatie van de grand prix is er klaar mee geld bij te moeten leggen ieder jaar.

De voorwaarden die Bernie Ecclestone contractueel bedongen heeft waren vooral voor Formula One Management voordelig. Maleisië accepteerde de voorwaarden omdat het de grand prix als een mooie promotie zag voor het land en het toerisme.

Sinds 1999 organiseert de Maleisische overheid de wedstrijd, maar zondag is de laatste. MotoGP blijft wel naar het mooie circuit komen. Het circuit is behoorlijk uitdagend, maar het broeierige weer speelt vaak een extra verzwarende rol. De combinatie van snelle rechte stukken, langzame bochten en vooral de lange doordraaiers na de eerste bocht maken het fysiek zwaar voor de rijders.


Pièrre Gasly
Zo viert Gasly zijn uitverkiezing

En dan de verrassing van de week: Fransman Pièrre Gasly vervangt per direct de getormenteerde Rus Daniil Kvyat bij Scudería Toro Rosso.

Volgens Helmut Marko, de autosportbaas van limonadefabrikant Red Bull, was dit een goede stap omdat Gasly er aan toe is en -eerlijk- Kvyat ook. Of anders de formule 1 fans. Het is eigenlijk onbegrijpelijk hoe Kvyat’s formule 1 carrière tot nu toe verloopt. Het is een triest verhaal aan het worden. Hij wordt nergens genoemd, nergens begeerd en zal zijn heil zeer waarschijnlijk in andere klassen moeten zoeken; WRC, DTM? Misschien Indy Cars? We gaan het zien. Het zij hem gegund!

Wat Gasly betreft: een jonge rijder die het erg goed doet in de Formule 2 dit jaar, hij staat op een half punt van de leider. Het is begrijpelijk dat Red Bull hem nu een kans geeft bij STR. Carlos Sainz heeft weer eens een uitdaging aan zijn teammaat, als Gasly inderdaad slaagt.


Verbeten Verstappen

Verstappen

Hoewel de wedstrijd in Singapore twee weken geleden een spectaculaire was, zullen veel Nederlandse fans toch met teleurstelling op die natte race terugkijken omdat Max Verstappen in de eerste bocht tot twee maal toe een tik uitgedeeld kreeg van Kimi Räikkönen en daarna die anderen ex-wereldkampioen -Alonso- nog eens over zijn wiel kreeg.

Verstappen zit dit seizoen in de hoek waar de klappen vallen. Toch heeft hij laten zien dat hij zich meten kan met de besten. In Singapore pakte hij net geen pole position en hij versloeg zijn teamgenoot Daniel Ricciardo ruimschoots tot nu toe met een tussenstand in de kwalificatiereeks van 10-4.

In Singapore leek de Red Bull het duidelijk beter te doen dan in de eerste helft van het seizoen, de auto was beter dan alle anderen behalve de Mercedesbolides. De Ferrari’s lijken net als vorig jaar in de tweede helft van het seizoen terrein te verliezen ten opzichte van de Red Bulls en Mercedes. Dat kan betekenen dat seizoen 2017 misschien nog heel interessant wordt en dat het vroeg wakker worden op zondag de moeite gaat lonen.

De komende twee zondagen vraagt uw favoriete sport niets minder van u; de races beginnen in Maleisië en in Japan voor ons behoorlijk vroeg in de ochtend. Daar staat tegenover dat we een uur terugkrijgen als de wintertijd weer ingaat, maar uitslapen is er even niet bij. Formule 1 is net een religie: de wekker gaat op zondagochtend vroeg, alsof de klokken luiden.

Sepang International Circuit

Als gezegd, een uitdagende baan. Ontworpen door Herman Tilke, geopend in 1999. Het circuit in 5.543 kilometer lang en gemiddeld heeft de baan een breedte van 16 meter. Het is sowieso een veilig circuit. Brede uitloopstroken van asfalt zorgen daarvoor.

De rijders gaan van start voor de hoofdtribune, met de klok mee.
Bocht 1 is ruim, maar het blijft bocht 1, oppassen dus. Het circuit is bijna een Rorschach-inktvlek. Het lijkt een slordig gespiegelde kopie over de helft. Maar dat is het niet. Op de eerste helft zijn de drie lange snelle bochten erg zwaar en aan de andere kant zijn bocht 13 en 14, waardoor de rijders heen moeten voor ze het stadion weer inrijden verraderlijk, vooral bei Naße. Vraag dat maar aan McLaren-Mercedesrijder en wereldkampioen Mika Häkkinen, die daar bijna zijn auto verloor in 2001 in gevecht met Jos Verstappen in de Arrows.

Het wil best wel eens regenen in Maleisië en áls het daar regent, dan ook bij bakken. Het circuit kan in een minuut tijd veranderen in een roetsjbaan waar bijna van het ene op het andere moment de Full Wet banden noodzakelijk zijn. Wie haalt dan op zijn slicks de pitstraat als eerste?

Voor Maleisië kun je rustig vroeg je bed uit op zondag, je wordt tenslotte zo goed als altijd beloond.