De F1 wereld kreeg in Singapore niet alleen grote hoeveelheden smog te verduren, maar ook een verassende orde aan het voorfront van het veld. Mercedes kwam verbasend slecht voor de dag en zowel Red Bull als Ferrari profiteerde van de situatie om het spotlight eens over te nemen. Mercedes was stomverbaasd en kon gans het weekend geen verklaring geven voor het gat van 1.5 seconden naar polezitter Vettel toe. Zelfs nu nog kan de zilveren ster niet met zekerheid zeggen wat nu precies de oorzaak was. Fans en menig volger van de sport kijkt daarom met grote ogen uit naar het weekend op het befaamde Suzuka, waar het een grote zaak zal zijn voor Mercedes om veel beter te presteren.

Merci Jules

Ten eerste zal het weekend voor velen in de paddock emotioneel zwaar worden. Immers crashte wijlen Jules Bianchi exact een jaar geleden op het circuit van Suzuaka, een crash die hem eerder dit jaar fataal werd. Extra emotioneel zal het zijn voor het Manor F1 Team, dat zich deze winter gered zag worden dankzij punten die Bianchi in Monaco scoorde.

Hopelijk staat het weekend vooral in het teken van de vele verrichtingen die deze sympathieke en getalenteerde jongeman bereikt heeft in zijn leven. Laten we ons de altijd goedlachse jongeman herinneren die deed wat hij graag deed, namelijk racen. Daarvoor kijken we allemaal naar deze sport.

Namens de hele redactie van gppits.net, Merci Jules!

Parel in het land van de rijzende zon

Suzuka heeft zich in zijn tijd snel ontwikkeld tot een van de meest geliefde circuits op de F1 kalender. Het heeft daar zelfs niet de excentrieke Japanners voor nodig, die voor een absoluut geschifte sfeer zorgen op en rondom de baan.

Het circuit werd in 1962 ontworpen door Nederlander John “Hans” Hugenholtz voor Honda als een testbaan. Het is tot op de dag van vandaag nog steeds eigendom van het merk, dat dit jaar terugkeerde in de F1. Honda viert daarom feest, maar heeft eigenlijk weinig om feest over te vieren als we kijken naar de prestaties van de nieuwe Turbo power unit.

Suzuka staat vooral bekend om haar snelle rondjes die menig coureur een smile op zijn gezicht doet toveren. F1 wagens worden op Suzuka vaak tot het uitereste geperst en dat levert vaak sensationele rondjes op van de coureurs. In vergelijking met de start-stop cultuur in Singapore komen wagens komen hier nauwelijks tot stilstand. Met bochten zoals de s’en Spoon en uiteraard 130R, waar coureurs de hoogste hoeveelheid G-krachten te verduren krijgen dan eendere welke bocht op de kalender, heeft Suzuka zich statuut verworven van absoluut topcircuit.

Suzuka blijft nog wel eventjes op de kalender staan, en dat is maar best ook.

Vorig jaar legde Max Verstappen hier zijn eerste rondjes af als coureur bij Toro Rosso in zijn voorbereiding voor het huidige seizoen.

Mercedes AMG Petronas F1 Team

Voor Mercedes is het vooral een zaak van kalm blijven en opnieuw haar dominatie van de huidige F1 opeisen. Velen vragen zich af wat er nu precies fout ging in Singapore. Waren het de nieuwe drukwaarden van Pirelli? Of had Mercedes nu gewoon de verkeerde set-up voor haar wagens. Niemand weet het en het team ook niet. Wordt dus interesant om te zien hoe de zilverpeilen voor de dag komen op een circuit dat hen zeker zou moeten wegen.

Scuderia Ferrari

Ferrari introduceerde naar het schijnt enkele revolutionaire updates voor de vloer van de SF15-T. Volgens analisten geven die updates de wagen een stabielere achterkant, iets wat Vettel ontzettend belangrijk vindt. Het weekend in Japan staat voor Ferrari vooral in het teken van de recente updates. Heeft de Scuderia echt het gat gedicht naar Mercedes? Indien ja zal het de viervoudige wereldkampioen alsnog een waterkanjse schenken op de titel, end dan nog zal Mercedes veel tegenslag moeten kennen.

Williams Martini Racing

Williams kwam niet zo goed voor de dag in Singapore maar als we de editie van 2014 als voorbeeld nemen dan zou het team uit Grove veel sterker voor de dag moeten komen op Suzuka. Vettel zal waarschijnlijk te snel zijn maar de Ferrari van Kimi moet een realistisch doel zijn.

Infiniti Red Bull Racing

Red Bull zal opnieuw de meeste aandacht van de media opeisen in Japan. Het team heeft deze week immer meerder malen gedreigd aan het einde van het jaar te stoppen indien Ferrari hen geen ‘gelijkwaardige motoren geeft.

Op de baan zal de power unit van Renault waarschijnlijk tekort komen, terwijl zoals altijd het chassis van de RB11 in de snelle bochten ietwat van het verschil zou kunnen afschrapen. Over het algemeen bereidt Red Bull zich voor op een bewogen weekend waarbij het management opgejaagd wild zal zijn.

Sahara Force India F1 Team

Force India kon voor het weekend eindelijk bevestigen dat Sergio “Checo” Pérez ook volgend jaar voor het team zal uitkomen. De Mexicaan had de aandacht getrokken van Lotus/Renault, maar de gesprekken liepen uiteindelijk uit op niets.

Force India maakt mooi weer met de B-versie van de VJM08 en hoopt ook opnieuw in Japan kostbare punten te pakken om hun vijfde stek in het WCC veilig te stellen.

Lotus F1 Team

Lotus blijft geplaagd door financiële perikelen. De vracht van het team kwam pas op donderdag aan op het circuit en personeel van het team werd toegang tot de hospitality ontzegt omdat ook die rekening nog niet werd betaald. Na tussenkomst van de teambaas geraakte alles opgelost en lijkt de deelname van het team aan de Grand Prix een zekerheid.

Toch hangen er nog steeds donkere wolken boven het hoofd van Gastaldi en compagnie. De Briste Fiscus eist immers nog 1.8 miljoen pond achterstallige belastingschuld van het team. De zaak kwam al twee keer voor het opperste gerecht waarbij de rechter tweemaal uistel dulde, echter verzekerde hij dat een derde er niet zou komen. De zaak komt morgen voor en kan dus nog roet in het eten gooien.

Als ze deelnemen dan verwacht maar niet al te veel van Lotus op dit snelle circuit. De wagen werd dit jaar maar weinig geüpdatet en komt veel downforce tekort, dat werd in Singapore pijnlijk duidelijk.

Scuderia Toro Rosso

Net zoals zusterteam Red Bull zal teambaas Franz Tost dit weekend veel vragen krijgen over de toekomst van zijn team. De eigenaar, Dietrich Mateschitz, dreigt immer alle vier de wagens van de grid te halen als het topteam geen top motoren krijgt.

Voor het eerst dit jaar heeft Max Verstappen wel ervaring op een circuit in vergelijking met zijn teamgenoot. De jonge Nederlander reedt hier in 2014 zijn eerste meters in een F1 wagen en kent het circuit dus. Of er punten gescoord kunnen worden is nog maar de vraag, maar Max lijkt overtuigd dat de auto goed genoeg is om ook hier te kunnen scoren.

Sauber F1 Team

Sauber introduceerde in Singapore een eerste update voor haar wagen die ook meteen hen ietwat competitieve maakte. Echter lijkt de competitie hen nog ruim voor te zijn. Het team scoorde in Singapore een nobel punt en gaat dit weekend op zoek naar meer.

McLaren Honda

Aangezien Honda eigenaar is van Suzuka is dit een belangrijke race voor het merk en McLaren. Echter heeft Alonso al meteen toegegeven dat dit opnieuw een zware race zal worden voor het team. De wagen zou goed gebalanceerd zijn maar toch niet goed genoeg om te scoren op zo’n snel circuit.

Het wordt ook uitkijken naar wat Button gaat doen. Volgens geruchten zal de Brit gedurende het weekend zijn vertrek uit de F1 aankondigen. De kampioen uit 2009 heeft aangegeven nog weinig te genieten van de races in de F1 en zou daarom zijn besluit genomen hebben.

Manor F1 Team

Zoals eerder gesteld zal het een bijzonder emotioneel weekend worden voor Manor. Het team heeft aangegeven hier op een interne manier mee om te gaan als uit respect voor Bianchi.

Tijden

vrijdag 25 september
VT1 03:00 – 04:30
VT2 07:00 – 08:30

zaterdag 26 september
VT3 05:00 – 06:00
Qua 08:00

zondag 27 september
Race 07:00