De races vliegen in 2014 in sneltempo voorbij en na een minder goed onthaalde race onder het kunstlicht van Singapore komen we weer aan een klassieker van de F1: de Grand Prix van Japan! Op het legendarische circuit van Suzuka zetten de zilverpijlen hun tweestrijd verder, Nico Rosberg zal gebeten zijn om zijn uitvalbeurt in Singapore recht te zetten, de Duitser verloor de leiding in het kampioenschap en kijkt nu aan tegenover een achterstand van slechts 3 punten.

Suzuka Circuit

Suzuka werd in 1962 gebouwd als een testbaan voor Honda door Nederlander John Hugenholtz. Dit old-school krappe circuit staat bekend voor bochten die terugvechten en wordt geprezen als een echt rijderscircuit, toch zijn er desondanks enkele aanpassingen gebeurt over de jaren, zo is er een chicane in de laatste bocht geplaatst om de snelheid naar omlaag te halen. Ook 130R, de meest sensationele bocht van het circuit werd lichtjes aangepast en kent deze dagen een run-off met tarmac. De bekende Degner bocht werd opgedeeld in twee bochten, Degner 1 en 2. Een plaats waar menig rookie en kampioen al heeft mogen spelen in de zandbak. Toch blijft Suzuka zijn snelle karakter behouden en zijn er maar weinig rijders die dit circuit niet in hun top 3 hebben staan.

Naast vaak entertainende races op Suzuka is er ook nog de sfeer naast de baan, elk jaar weer komen de Japanners in grote getallen opdagen en dat al vanaf Donderdag als er geen auto op de baan te bespeuren is (vergelijk dat eens met de Europese races…), de vaak excentrieke en creatieve Japanners bedelven hun favorieter rijders onder de cadeau’s waar vaak ook de raarste dingen tussen zitten, zo kreeg een coureur ooit een gepersonaliseerde machine om neushaar mee te verwijderen cadeau van een fan…

Typhoon Phanfone

Dit jaar heerst er echter grote vraagtekens over de Grand Prix maar wees gerust het gaat niet over de deal die het circuit met Bernie Ecclestone heeft maar over de weersomstandigheden. Al enkele weken vormt zich er een Typhoon die zich langzaam maar zeker richting Japan beweegt en elke dag in sterkte toeneemt. Voorlopig is de weersvoorspelling als volgt: Warm en nat op vrijdag, droog op zaterdag en zeker nat op zondag. Vooral de omstandigheden van zondag worden door de FIA in de gaten gehouden. Normaal gezien start de race om drie uur lokale tijd, dit wordt gedaan zodat de kijkers in Europa op een menselijk uur naar de race kunnen kijken maar als de race moet worden stilgelegd wegens hevige regenval kan het snel game over zijn aangezien het om half zes al donker wordt in Japan.

De kans bestaat dus dat de race vervroegd kan worden en of dat ze zelfs verplaatst wordt naar zaterdag, houdt dus goed de berichtgeving in de gaten mensen indien je niets wilt missen van dit weekend!!

Verstappen Mania

Uiteraard wordt er door de hele F1 wereld uitgekeken naar het VT1 debuut van Max Verstappen, de nog maar net 17-jarige Nederlander begint daarmee zijn voorbereiding voor zijn volledig F1 debuut met Toro Rosso in 2015. Max zal te bewonderen zijn in de STR9 om 3 uur in de nacht van donderdag op vrijdag.

Bij Mercedes hernemen Nico Rosberg en Lewis Hamilton hun tweestrijd voor de titel, het verschil in punten is op dit moment miniem zodat elke fout zwaar afgestraft kan worden. Red Bull heeft nog hoop op de titels bij de rijders en constructeurs, volgens Red Bull adviseur en talentenscout Helmut Marko zal de schijnvrede bij Mercedes geen stand houden en zal de slechte betrouwbaarheid de titelkansen terug in de richting van zijn team sturen.

Ferrari en Williams kunnen al zeker fluiten naar titels en moeten zich tevreden stellen met een strijd om P3 dat op dit moment in het voordeel is van Williams maar het verschil gaat constant op en neer. Williams hoopt via updates dit weekend eindelijk competetiever te zijn op banen waar de kracht van de Mercedes PU niet van groot belang is, terwijl men bij Ferrari opnieuw haar best zal moeten doen om de geruchten over een vertrek van ster Fernando Alonso af te dekken.

Voor P5 in het kampioenschap is het David v.s. Goliath, het kleine Force india vecht een verwoede strijd uit met F1 gigant Mclaren en ligt op dit moment op koers om in haar doel te slagen maar met nog vijf gp’s en een dubbele punten finale in het verschiet kan er nog veel gebeuren natuurlijk.

Het volgende team in de rangschikking is Toro Rosso dat weet dat die zevende plaats het beste is dat ze dit jaar zullen bereiken aangezien ze 81 punten achter McLaren liggen, hoofdzaak hier is alle punten pakken die zich voordoen en zo het gat naar het armlastige Lotus te vergroten.

Lotus en Sauber blijven in hun lastig parket zitten, Lotus heet begin dit seizoen even een paar punten weten te paken met Romain Grosjean maar voor Sauber zijn die kansen er nooit geweest en is het maar de vraag of zich die wel gaan voordoen dit jaar, in ieder geval het slechtste jaar ooi voor de heren uit Hinwil.

Marussia blijft in zijn vertrouwde omgeving hangen, eerder dit seizoen leek het erop dat ze Sauber en Lotus gingen pakken maar daar is toch niets van waar gebleken, sinds de updates van Caterham is de tweestrijd tussen de twee rode lantaarns van de F1 weer een beetje opgewakert, maar gezien de situatie rondom Caterham is het maar de vraag of Marussia nog wel competitie zal hebben dit weekend…

vrijdag 3 oktober
VT1 03:00 – 04:30
VT2 07:00 – 08:30

zaterdag 4 oktober
VT3 04:00 – 05:00
Qua 07:00

zondag 5 oktober
Race 08:00