Het circuit Silverstone is aankomend weekend wederom de gastheer van de Grand Prix van Groot Brittannië. Het legendarische ex-vliegveld Silverstone heeft in het verleden meerdere malen bewezen een ingrediënt te zijn voor spannende races met veel actie. Ook het weer speelt in Groot Brittannië altijd een grote rol. Lewis Hamilton heeft het thuisvoordeel, maar Nico Rosberg won drie van de laatste vier westrijden. Kan hij zijn momentum vasthouden?

Silverstone
Het circuit Silverstone werd in 1948 uitgezet op een vliegveld voor Britse bommenwerpers in de Tweede Wereldoorlog. Omdat het circuit in die tijd vooral gebruik maakte van de startbanen van het vliegveld, lijkt het bijzonder weinig op het moderne racecircuit uit 2015. In 1949 werd gebruik gemaakt van een circuit wat de basis vormt voor het hedendaagse Silverstone. Op dat moment is het een circuit met veel lange rechte stukken en snelle bochten, goed voor legendarische slipstreamgevechten.

In de loop der jaren evolueert Silverstone verder. De lange rechte stukken met snelle bochten maken langzaam maar zeker plaats voor vertragende chicanes en langzamere secties. Zo wordt in 1991 een grote ingreep gedaan op het circuit. De bochtencombinatie Maggots, Becketts en Chapel worden ingekort. Na Stowe wordt de bocht Vale ingepast, en Club wordt dankzij een extra haakse bocht vertraagd. Tussen Bridge en Woodcote worden vervolgens de Priory en Brooklands bochten in het circuit verwerkt.

De ingrijpende wijzigingen maken echter snel naam in de autosport. Vooral Maggots/Becketts en de nieuwe Bridge bocht worden al snel bestempeld als één van de meest uitdagende bochten ter wereld. De grootste ingreep op Silverstone moet dan echter nog komen. Bernie Ecclestone dreigt op dat moment namelijk al jaren om de Britse GP van de kalender te halen, of naar een ander circuit te brengen. Donington Park krijgt zelfs de Britse GP van 2010 toegewezen, maar dit wordt al snel teruggedraaid.

In 2010 worden namelijk de bochten Bridge en Priory buiten gebruik gesteld. Abbey is in plaats van een linkerchicane een rechterbocht geworden, gevolgd door het nieuwe Farm (een linkerbocht) en een bochtencombinatie genaamd The Loop. Het circuit vervolgt zich dan over het al wel bestaande, maar nu aan het GP circuit toegevoegde Wellington Straight en sluit bij Brooklands weer aan op het bekende circuit.

De aanpassingen worden gedaan om in 2011 het nieuwe pit-complex tussen Club en Abbey in gebruik te kunnen nemen. Dat zorgt er weer voor dat Silverstone tot 2027 een contract heeft om de Britse Grand Prix te mogen organiseren.

Een ronde aan boord bij Nico Rosberg tijdens zijn Pole Position ronde op Silverstone in 2014:

Favorietenrol
Over de favoriet van dit weekend hoeft niet lang getwijfeld te worden. Thuisheld Lewis Hamilton is razend populair in Groot Brittannië en het is geen geheim wie de Britse fans het liefste naar de overwinning schreeuwen. Hamilton kan de Britse Grand Prix dit seizoen voor de derde keer op zijn naam schrijven. In 2008 was hij in de stromende regen meerdere maten te groot voor de concurrentie. Zijn tweede zege op Silverstone in 2014 was een minder overtuigende nadat hij profiteerde van technische problemen van Nico Rosberg.

Teamgenoot Nico Rosberg, is daarentegen de man in vorm op dit moment. Van de laatste vier wedstrijden won hij er drie, en hij zal het niet nalaten om er vier uit vijf van te maken. Voor de neutrale fan kan de WK-stand overigens een zege van Rosberg gebruiken, het verschil met Hamilton bedraagt vóór de Britse Grand Prix namelijk tien punten.

Puntenhonger
Max Verstappen is hot. Dat was zondag te goed te merken op een bomvol Circuit Park Zandvoort én dankzij de lovende woorden van Bernie Ecclestone. Na de punten op de Red Bull Ring heeft Verstappen maar één doel voor dit weekend: Nog meer punten. Silverstone moet de Toro Rosso beter liggen dan de Red Bull Ring, en Verstappen mikt dan ook op de zesde of zevende positie.

vrijdag 3 juli 2015
11:00 – 12:30 Eerste Vrije Training
15:00 – 16:30 Tweede Vrije Training

zaterdag 4 juli 2015
11:00 – 12:00 Derde Vrije Training
14:00 – 15:00 Kwalificatie

zondag 5 juli 2015
14:00 Race