Na als het ware een korte herfst-stop verzamelt het F1 circus zich dit weekend op het “Circuit of the Americas” om de Grand Prix van de Verenigde Staten te verrijden. De titelstrijd ligt nog steeds open maar het momentum en de leiding in het WK blijft in handen van Lewis Hamilton, Rosberg zal toch aan de bak moeten dit weekend wil hij het gat van 17 punten ietwat dichten.

Toch is de titelstrijd niet “The talk of the town” dit weekend maar eerder de ondergang van zowel Caterham en Marussia waarmee er maar 18 wagens aan de start van de GP zullen staan.

De FIA heeft ondertussen al het kwalificatieformat aangepast om he tekort aan wagens op te vangen. Vanaf nu zullen er in zowel Q1 als Q2 vier wagens worden geëlimineerd en zal Q3 uit 10 wagens blijven bestaan.

Circuit of the Americas (CoTA)

CoTa heeft zich in de eerste twee edities toch wel opgeworpen als een geaccepteerd circuit door zowel de coureurs als de fans, de eerste bocht die bijna volledig blind word genomen en de daaropvolgende eerste sector zijn briljant maar de twee andere sectoren zijn dan weer van twijfelachtige kwaliteit.

Of CoTa zich echt zal vestigen als vaste waarde in de F1 is nog betwistbaar maar met de bezoekersaantallen zit het in ieder geval wel snor volgens de organisatoren, ook dit jaar weer is de tent bijna uitverkocht voor raceday. De echte test komt in 2015 als Mexico zijn eigen GP krijgt en de vele aanhangers van Sergio Pérez en Esteban Gutiérrez waarschijnlijk die GP aandoen.

Sebastian Vettel – Red Bull Racing – 2012

Amerikaanse Rodeo, of toch niet?

Nico Rosberg slaagt er maar niet in de stormende Hamilton tegen te houden, de Brit blijft winnen en lijkt af te stevenen op zijn tweede titel. Ook dit weekend wordt aangenomen dat Hamilton hier gewoon gaat winnen, hij heeft hier al eerder gewonnen en niets lijkt erop dat Hamilton ook maar enige intentie heeft om het wat rustiger aan te doen.

Red Bull gaat het weekend in met de wetenschap dat Vettel als laatste zal starten, het team moet een zesde power unit gebruiken en kan niet anders dan een zware penalty slikken, om banden uit te sparen zal de viervoudige wereldkampioen dus niet deelnemen aan de kwalificaties. Dat ten grote spijt van de vele fans die afzakken naar het circuit dit weekend. Gellukig is er nog Ricciardo die hoopt dat S1 en S3 Red Bull vleugels zal bezorgen.

Ferrari hoopt dit weekend net zoals lotus wat nieuwe spulletjes uit te testen voor volgend jaar, verder heeft de Scuderia alle vechtlust verloren voor de rest van dit seizoen, Williams heeft zich losgereden en loopt met de derde plek in het constructeurskampioenschap weg. Neem daar nog eens bij de kopman Fernando Alonso volgend jaar sowieso weg is en het drama is compleet. Het team kan geen enkele vuist meer maken en hoopt dat het jaar snel om is, alle focus ligt ondertussen op 2015 en de komst van een nieuwe kopman.

McLaren deelde een zware slag uit aan het adres van Force India in Rusland. Het kleine team is al gans het seizoen in een duel verwikkeld met de F1 gigant maar lijkt nu toch moeite te hebben met de technologische wedloop, McLaren ontwikkelt veel sneller en dat lijkt hen dan toch de vijfde plaats in het WK op te leveren.

Max Verstappen is terug om deel te nemen in VT1 voor Toro Rosso, alle fans mogen zich melden voor de buis op vrijdag om vier uur ‘s middags. Verder is het uitkijken naar de prestaties van Jean-Eric Vergne, de Fransman rijdt echt goed nu hij weet dat hij moet vechten voor een zitje in 2015.

Lotus heeft 2014 al een tijdje opgegeven en begint dit weekend met het testen van nieuwe onderdelen voor 2015, vooral de nieuwe neus springt in het oog aangezien het een directe kopie is van het Mercedes ontwerp.

Marussia: /

Caterham: /

Voor Sauber is het zoals gewoonlijk hetzelfde liedje, het team hoopt eindelijk die eerste punten van het seizoen binnen te halen en hoopt dat het er meer dan 2 zullen zijn zodat ze het ondertussen onder curatele Marussia alsnog voorbij kunnen.

vrijdag 31 oktober
VT1 16:00 – 17:30
VT2 20:00 – 21:30

zaterdag 1 november
VT3 16:00 – 17:00
Qua 19:00

zondag 2 november
Race 21:00