Het Formule 1 circus heeft koers gezet naar Noord-Amerika! Na de race in de smalle straten van Monaco, moeten de coureurs aankomend weekend in Canada wederom rekening houden met vangrails en muren die veraderlijk dicht op het circuit staan. Het Circuit Gilles Villeneuve is vrijwel altijd een garantie voor een spannende race. De grand prix van Canada mag u niet missen, en wij vertellen graag waarom.

Red Bull Racing in vorm, Ferrari in een dip?
We raken maar niet uitgepraat over de zege van Max Verstappen in Barcelona, en de veelbelovende snelheid die Red Bull Racing in Monaco liet zien. Red Bull ontpopt zich als luis in de pels van Ferrari, het team dat Mercedes serieus zou moeten gaan aanvallen dit seizoen. Ferrari slaagt daar echter maar niet in, en sinds de Spaanse grand prix is Red Bull structureel sneller dan het team uit Maranello.

De eerste zege voor Red Bull sinds 2014 kwam in Barcelona vroeger dan verwacht, en roept daarom ook de vraag op tot in hoeverre het Oostenrijkse team een bedreiging is voor de dominantie van Mercedes. Een podium voor Verstappen en/of Ricciardo in Canada is zeker niet ondenkbaar, of is het toch Ferrari die ergens nog wat snelheid weet te vinden om er een verrassing van te maken in Montreal?

Agressieve bandenkeuze
Sinds het begin van dit seizoen mogen de teams drie droge bandencompounds meenemen naar een grand prix weekend. Voor aankomend weekend heeft Pirelli de Ultrasoft, Supersoft en Soft compounds beschikbaar gemaakt. Er zijn echter twee teams die hebben gekozen voor een agressievere strategie in te zetten, en maar twee compounds te bestellen bij Pirelli.

Haas F1 is één van de twee teams die enkel de beschikking heeft over de Ultrasoft en Soft compounds. Het team geeft aan dat het een pure gok is, aangezien de Ultrasoft nog nooit gebruikt is op het Circuit Gilles Villeneuve. Na Monaco weet iedereen meer over de Ultrasoft en Haas denkt de banden goed te kunnen laten werken.

Renault reageerde kort op de keuze via Twitter, op een wijze waarop teams alleen via Twitter kunnen reageren. Het team laat weten dat de rode kleur van de Supersoft compound niet goed past bij de gele kleur van de wagen. Prima reden toch?

 

Hoop voor Williams
Voor het Williams team is seizoen 2016 er voorlopig nog niet een om over naar huis te schrijven. Podiums zijn normaal gesproken buiten het zicht. Valtteri Bottas en Felipe Massa moesten tot op heden nog aansluiten achter Red Bull en Ferrari. Voor de Canadese grand prix is er echter goede hoop. Het team neemt namelijk een aantal aerodynamische updates mee naar het circuit waar Bottas in 2015 nog een podiumplek scoorde.

Volgens technisch directeur Pat Symonds past het Circuit Gilles Villeneuve goed bij de eigenschappen van de FW38 en zijn de vooruitzichten daarom goed. Wellicht dat Williams het gat met Red Bull en Ferrari kan verkleinen. Iets wat broodnodig is als het team niet compleet uit de gratie wil vallen voor podiumplaatsen. Want ook teams als Toro Rosso en Force India kloppen op de deur om de kop van het middenveld over te nemen.

The wall of champions
Als er één ding is waar het Circuit Gilles Villeneuve bekend om staat, is het wel ‘The wall of champions’. De betonnen muur bij het uitkomen van de laatste chicane claimde over de jaren behoorlijk wat wereldkampioenen én vele andere coureurs. Om een goede exit te krijgen voor het rechte stuk moeten de coureurs zo dicht mogelijk langs de muur rijden, en dat resulteert er geregeld in dat een coureur over de limiet gaat.

Het toppunt was de race in 1999. Jaques Villeneuve, Damon Hill en Michael Schumacher moesten alle drie de strijd staken na een kleun in de muur. Mika Hakkinen was de enige actieve wereldkampioen die de wagen uit de muur wist te houden en won bovendien ook nog eens de race, die voor het eerst in de geschiedenis van de sport achter de Safety Car finishte.

Ook Jenson Button en Sebastian Vettel hebben hun handtekening gezet op de muur der kampioenen. Hoewel Button ten tijde van de crash nog geen kampioen was.

Vrijdag 10 juni 2016
16:00 – 17:30 Eerste vrije training
20:00 – 21:30 Tweede vrije training

Zaterdag 11 juni 2016
16:00 – 17:00 Derde vrije training
19:00 – 20:00 Kwalificatie

Zondag 12 juni 2016
20:00 Race